ßßß Cookit - przepis na Budyń czekoladowy z nasionami chia

Budyń czekoladowy z nasionami chia

nazwa

Wykonanie

Super budyń, bo najzdrowszy z najzdrowszych i stanowi świetną alternatywę dla klasycznego gotowanego na mleku. Budyń bez gotowania, a właściwie deser, bo właśnie tak smakuje - jak najlepszy deser czekoladowy. Podstawą deseru jest pianko - galaretka z nasion chia. Cukier zastępują daktyle. Inspiracje znalazłam tutaj . Jednak robiąc ten deser po raz pierwszy z przepisu Olgi o mały włos nie pożegnalam się z moim blenderem. Mój Kitchen nie mógł sobie poradzić ze zmiksowniem nasion namoczonych przez 30 minut.
Teraz przygotowuję pianko - galaretkę wieczorem i na noc wstawiam do lodówki. Dopiero z tak długo moczonymi ziarenkami chia Kitchen daję radę. Drugi plus wcześniej namoczonych nasion chia to ich lekkostrawność i lepsza przyswajalność wszystkich dobroczynnych składników w nich zawartych. Dokładny przepis na pianko - galaretkę z chia zamieściłam tutaj: klik .
Składniki na 4 porcje:
250 g galaretko - pianki Chia (przygotuj z przepisu tutaj)
3 czubate łyżki kakao
10 suszonych moreli
10 suszonych daktyli
2 czubate łyżki gęstej śmietanki kokosowej
Wykonanie:
morele i daktyle zalać gorącą wodą na krótko przed miksowaniem składników, żeby zmiękły
odsączyć z wody i wysuszyć owoce w papierowym ręczniku. Pokroić je w paski
pokrojone owoce i galaretkę z chia zblendować na gładką masę. Do masy dołożyć kokos i kakao. Zblendować powtórnie. Skosztuj, jeśli deser jest za mało słodki pomimo słodyczy z suszonych owoców, dodaj miodu lub syropu z agawy
napełnić deserem pucharki. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Uwagi: użyłam galaretki z chia przygotowanej na wodzie, ponieważ taką galaretkę można dłużej przechowywać w lodówce. Jeśli przygotowujesz porcje tylko do deseru i zużyjesz całość jednorazowo możesz na noc namoczyć chia w mleku kokosowym ( lub każdym innym, ja akurat najbardziej lubię kokosowe )
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/budyn-czekoladowy-z-nasioni-chia.html