ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy budyń z kaszy jęczmiennej

Czekoladowy budyń z kaszy jęczmiennej

nazwa

Wykonanie

Czekoladowy budyń/krem z kaszy jęczmiennej podany z wiórkami kokosowymi suszonym daktylem - jedno z najlepszych śniadań od dawna.
to będzie dobry dzień. i wcale was nie nabieram,
choć dzisiaj Prima Aprilis.
Przepis:
własny
/ 1 porcja/
składniki:
50 g kaszy jęczmiennej /użyłam drobnej/
250 ml mleka/wody (użyłam domowego gryczanego i wody w ilości 1:1)
50 ml wrzątku
6-8 suszonych daktyli
czubata łyżka kakao (ew. karobu) jak zrobić?
Mleko wraz z wodą zagotować, wsypać kaszę, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynów, kiedy kasza będzie się gotować daktyle pokroić bądź rozerwać na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem. Ugotowaną kaszę, daktyle wraz z wodą i kakao umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę, jeść na ciepło bądź po schłodzeniu w lodówce, podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami.
smacznego.
Źródło:http://tostzdzemem.blogspot.com/2016/04/czekoladowy-budyn-z-kaszy-jeczmiennej.html