ßßß
300 g suszonych daktyli bez pestekwrząca woda (w ilości pozwalającej na przykrycie daktyli)80 g zmielonych orzechów laskowych + około 20 g do obtoczenia (można zastępować innymi mielonymi orzechami)30 g niesłodzonego kakaoDaktyle zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut. Odcedzić daktyle na sitku i zmielić blenderem na gładką masę. Dodać kakao i orzechy, wymieszać.Zwilżonymi w wodzie dłońmi zrobić z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w orzechach.Kulki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Uwaga! Jeśli macie słaby blender polecam wysłużyć czas moczenia daktyli lub wszystkie składniki zmielić razem w maszynce do mielenia mięsa na gładką masę. Ważne jest to, by daktyle zmielić blenderem przed dodaniem pozostałych składników, gdyż większość blenderów będzie mieć problem ze zmieleniem całej masy.
Smacznego!