ßßß Cookit - przepis na Tarta twarogowo-rzodkiewkowa ze szczypiorkiem i rzeżuchą

Tarta twarogowo-rzodkiewkowa ze szczypiorkiem i rzeżuchą

nazwa

Wykonanie

W kwietniu pojawiają się pierwsze nowalijki, a szczypiące w język rzodkiewki i młody szczypiorek to obowiązkowe elementy wiosennego menu. Warto jeść rzodkiewki, a szczypiorek to jeden z nachętniej używanych zielonych dodatków. W okresie okołowielkanocnym równie chętnie sięgamy po rzeżuchę. Gdy nowalijki połączysz z twarożkiem serwujesz sobie pokaźną dawkę witamin i minerałów.
Oto moja propozycja podania wiosennych, kolorowych i chrupiacych nowalijek w formie apetycznej "tarty". Zapraszam zatem na wiosenne chrupanie rzodkiewek
Składniki na 2 małe lub 1 dużą tartę:
250 g twarożku
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
1/2 tacki rzeżuchy
sok z cytryny
sól, pieprz czerwony, cukier
oliwa -opcjonalnie
Wykonanie: z rzodkiewk odciąć listki i ogonki. Ziarenka czerwonego pieprzu utłuc w możdzierzu
część rzodkiewek zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Pozostawić, aż roodkiewka puści sok. Sok odcisnąć
twarożek wymieszać ze startą rzodkiewką i częścią posiekanego szczypiorku
małe foremki do tarty wyścielić folią spożywczą i wypełnić masą twarożkową. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki, by stężała
tartę wyłożyć na talerzyk, uwolnić z foli, przybrać rzodkiewkami pokrojonymi w talarki, rzeżuchą i czerwonym pieprzem. Można polać odrobiną oliwy
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/04/tarta-twarogowo-rzodkiewkowa-z-rzezucha.html