Wykonanie

W kwietniu pojawiają się pierwsze nowalijki, a szczypiące w
język rzodkiewki i
młody szczypiorek to obowiązkowe elementy wiosennego menu. Warto jeść
rzodkiewki, a
szczypiorek to jeden z nachętniej używanych zielonych dodatków. W okresie okołowielkanocnym równie chętnie sięgamy po
rzeżuchę. Gdy nowalijki połączysz z
twarożkiem serwujesz sobie pokaźną dawkę witamin i minerałów.Oto moja propozycja podania wiosennych, kolorowych i chrupiacych nowalijek w formie apetycznej "tarty". Zapraszam zatem na wiosenne chrupanie
rzodkiewek
Składniki na 2 małe lub 1 dużą tartę:250 g
twarożkupęczek
rzodkiewkipęczek
szczypiorku1/2 tacki
rzeżuchysok z cytrynysól,
pieprz czerwony,
cukieroliwa -opcjonalnieWykonanie: z
rzodkiewk odciąć listki i ogonki. Ziarenka
czerwonego pieprzu utłuc w możdzierzuczęść
rzodkiewek zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać
sok z cytryny,
sól,
cukier i
pieprz. Pozostawić, aż
roodkiewka puści sok. Sok odcisnąć
twarożek wymieszać ze startą
rzodkiewką i częścią posiekanego
szczypiorkumałe foremki do tarty wyścielić folią spożywczą i wypełnić masą
twarożkową. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki, by stężałatartę wyłożyć na talerzyk, uwolnić z foli, przybrać
rzodkiewkami pokrojonymi w talarki,
rzeżuchą i
czerwonym pieprzem. Można polać odrobiną
oliwyŻYCZĘ SMACZNEGO !