Wykonanie
Bułka tarta jest w naszej kuchni nieodzowna. To niezastąpiony składnik wszystkich panierek. Schaboszczak, knedle z
owocami polane
masełkiem z
bułką tartą - nie do pomyślenia by mogło jej zabraknąć. Proponuję zatem, by przygotować
bułkę tartą samodzielnie w domu. Przeczytajcie dlaczego.
Bułka tarta to nic innego jak zmielone czerstwe
bułki pszenne lub suchary, ewentualnie
pszenne pieczywo. Tak było jeszcze całkiem niedawno, lecz teraz w
bułce tartej dostępnej na rynku producenci proponują nam całą tablicę Mendelejewa. Na etykiecie czytamy skład :
margaryna,
cukier, węglan wapnia, stabilizator E 472, emulgator, kwas askorbinowy, substancje przeciwzbrylające,
skrobia kukurydziana....Macie jeszcze ochotę na taką bułkę?Od dawna przygotowuję
bułkę tartą sama. Nie oszczędność mam na względzie, ale tylko i wyłącznie jakość. Nic trudnego, ani pracochłonnego, a przynajmniej wiem co jem. Resztki pozostałych, niezjedzonych
bułek kroję w plasterki, a podsuszone przechowuję w papierowej torebce i zużywam np. do kotletów mielonych. Na
bułkę tartą potrzeba jednak nieco więcej surowca. Kupuję zatem jednorazowo 12
bułek i produkuję własną
bułkę tartąSkładniki na około 450 g
bułki tartej:12
bułekblender z samoostrzącymi się nożamiWykonanie:
bułki pokrojone w plastry ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia.
Bułki mogą spokojnie schnąć pozostawione na blacie, jednak tuż przed zmieleniem-rozdrobnieniem proponuję wsunąć blaszkę z bułeczkami do piekarnika. Można wykorzystać piekarnik np. po pieczeniu lub specjalnie włączyć na około 100°C na 10 minut. Wyłączyć, a
bułki pozostawić w środku do wystygnięcia. Łatwiej wtedy robot poradzi sobie z rozdrobnieniem sucharówporcjami miksować do pożądanej grubości ziarenek. Zmieloną
bułkę przechowywać w zamkniętym pojemnikujeśli lubisz
bułkę tartą do panierowania z dodatkami proponuję zrobić to z mniejszą ilością
bułki tuż przed samym panierowaniem.
Bułka bez dodatków po prostu lepiej się przechowuje. A smak panierki bardzo uszlachetni np. dodatek wiórkow
kokosowych,
orzechów mielonych lub ulubionych
ziółInna opcja to użycie maszynki do
mielenia mięsa. Odradzam jednak, ponieważ sucha
bułka bardzo tępi ostrza noży maszynki. Ewentualnie pozostaje zetrzeć suchą
bułkę na zwyczajnej tarce jarzynowej.