Wykonanie

"
Śledzik" przetrwał wiele stuleci i wszystkie kulinarne
mody. W średniowiecznej Polsce
śledzie należały do potraw tanich i pospolitych. Później mawiano, że gdyby
śledź był droższy - należałby niewątpliwie do najbardziej cenionych przekąsek świata. Może być podawany na wiele sposobów i zawsze świetnie smakuje.
Śledzie powinniśmy spożywać nie tylko w piątki i w czasie Wielkiego Postu , alepowinny pojawiać się w naszej diecie jak najczęściej. O zaletach zdrowotnych
śledzia pisałam: tutajBardzo lubimy
śledzie i ciągle wypróbowuję nowe przepisy. Dziś proponuję
śledzie z
musztardą francuską i
kaparami. Zaskakujące jest to, iż smak
musztardy jest w tym połączeniu w ogóle niewyczuwaly, jej dodatek podkreśla jedynie szlachetny smak
śledzika. Polecam, są naprawdę smaczne !

Składniki:500 g
śledzi a`la
matjas2-3 łyżki
musztardy francuskiej3-4
listki laurowe4-5 ziarenek
ziela angielskiego5-6 ziarenek
pieprzu2 łyżki
kaparów -opcjonalnie2
cebule1 szklanka
oleju rzepakowego tłoczonego na zimnoWykonanie:
śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, kilka
razy ją zmieniając. Jeśli używasz znane, ulubione
śledzie, najlepiej wiesz jak długo je moczyć. Ja swoje moczę 30 minut
cebulę obrać, pokroić w krążki i sparzyć na sitku wrzącą
wodąśledzie po wymoczeniu osuszyć i środkową, czyli wewnetrzną stronę
śledzia posmarować
musztardą. Pokroić na 2-3 cm kawałki.układać warstwami w słoju. Każdą warstwę
śledzi przedzielać
cebulą,
kaparami,
pieprzem,
zielem angielskim i
listkiem laurowym. Układać warstwami i sukcesywnie zalewać
olejem jednocześnie delikatnie je uciskając. Każdy
śledź powinien być otoczony w
olejuzakręcić słoik i przechowywać w lodówce.
Śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy się przemacerują. Podawać jako zimną przekąskę lub danie kolacyjne z
chlebem, najlepiej własnego wypiekuŻYCZĘ SMACZNEGO !