ßßß Cookit - przepis na Śledź w oleju z musztardą francuską i kaparami

Śledź w oleju z musztardą francuską i kaparami

nazwa

Wykonanie

"Śledzik" przetrwał wiele stuleci i wszystkie kulinarne mody. W średniowiecznej Polsce śledzie należały do potraw tanich i pospolitych. Później mawiano, że gdyby śledź był droższy - należałby niewątpliwie do najbardziej cenionych przekąsek świata. Może być podawany na wiele sposobów i zawsze świetnie smakuje.
Śledzie powinniśmy spożywać nie tylko w piątki i w czasie Wielkiego Postu , ale
powinny pojawiać się w naszej diecie jak najczęściej. O zaletach zdrowotnych śledzia pisałam: tutaj
Bardzo lubimy śledzie i ciągle wypróbowuję nowe przepisy. Dziś proponuję śledzie z musztardą francuską i kaparami. Zaskakujące jest to, iż smak musztardy jest w tym połączeniu w ogóle niewyczuwaly, jej dodatek podkreśla jedynie szlachetny smak śledzika. Polecam, są naprawdę smaczne !
Składniki:
500 g śledzi a`la matjas
2-3 łyżki musztardy francuskiej
3-4 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
2 łyżki kaparów -opcjonalnie
2 cebule
1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Wykonanie:
śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Jeśli używasz znane, ulubione śledzie, najlepiej wiesz jak długo je moczyć. Ja swoje moczę 30 minut
cebulę obrać, pokroić w krążki i sparzyć na sitku wrzącą wodą
śledzie po wymoczeniu osuszyć i środkową, czyli wewnetrzną stronę śledzia posmarować musztardą. Pokroić na 2-3 cm kawałki.
układać warstwami w słoju. Każdą warstwę śledzi przedzielać cebulą, kaparami, pieprzem, zielem angielskim i listkiem laurowym. Układać warstwami i sukcesywnie zalewać olejem jednocześnie delikatnie je uciskając. Każdy śledź powinien być otoczony w oleju
zakręcić słoik i przechowywać w lodówce. Śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy się przemacerują. Podawać jako zimną przekąskę lub danie kolacyjne z chlebem, najlepiej własnego wypieku
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/03/sledz-w-oleju-z-musztarda-francuska-i.html