Wykonanie

Rewelacyjny sernik, ba...podwójnie rewelacyjny, bo niezwykle smaczny, zdrowy jak żaden inny i upieczony bez dodatku
jajek oraz całkowicie bez
cukru i dodatku jakiegokolwiek innego słodzika. Pomysł narodził się po wyprodukowaniu przeze mnie pasty
daktylowo-chałwowej.Pasta była tak słodziutka, tak niesamowicie chałwowa i tak pyszna, że nie mogłam się od niej oderwać. Najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. W międzyczasie natknęłam sią na notkę, iż 1 łyżka tahini może zastąpić 1
jajko w wypiekach. Okazuję się, że niby dwa niezbędne składniki każdego wypieku, a można spokojnie je wyeliminować. Trudniej, o wiele trudniej wyrzec się słodkości. Jednak tym serniczkiem możesz delektować się bez wyrzutów sumienia. Słodkość
daktyli dodatkowo obniża poziom
cukru we
krwi. Więcej o daktylach tutaj : klik . Jak smakuje ? Jest niezwykle subtelny w smaku, kremowy, słodziutki, o delikatnym posmaku
chałwy. Idealną kremowość sernika przełamuje chrupiący
orzechowy spód. Zapraszam zatem do przepisu. A...sernik upiekłam w foremce o przekroju 20 cm.Składniki na spód sernika:130-150 g mielonych
orzechów laskowych6-8
daktyli
Skladniki na mase
serową:1/2 kg
sera z wiaderka250 g
daktyli + 250 ml
wody lub
mleka kokosowego4 łyżki pasty tahini1/2 puszki
mleka kokosowego - tylko biała tłusta część z góry3 łyżki
mączki kukurydzianej (ziemniaczanej)1 łyżka esencji waniliowej-domowej
Polewa czekoladowa:3 łyżki
kakao3 łyżki
wody1 czubata łyżka
masładodatkowo : 2 -3 łyżki krokantu z
orzechów laskowych do wykończenia
bokówWykonaniie:przygotowanie masy daktylowej.
Daktyle dobrze umyć i zalać w miseczce 1 szklanką gorącej
wody. Odstawić do napęcznienia. Czas pęcznienia jest oczywiście uzależniony od stopnia wysuszenia
daktyli. Moje byly dość miękkie, dlatego zalałam goracą
wodą i odstawiłam na 1 godzinę. Można zalać zimną
wodą i odstawić na noc.przygotowanie foremki: spód wyłożyć papierem do piecznia, a bok foremki wysmarować
masłemorzechy wsypać do blendera, dodać garstkę
daktyli. Zmiksować. Gdy masa zacznie się lepić, tzn. ma już odpowiednią konsystencję. Wylepić nią dokładnie dno tortownicynamoczone
daktyle wraz z
wodą z moczenia zblendowac na gładką masę. Jeśli wydaje Ci się, że
wody jest ciut za dużo nie dodawaj całości na raz. Dolać zawsze można, gdyby masa była za gęsta
ser wymieszać z masą
daktylową, tahini i
mlekiem kokosowym przy pomocy miksera. Dodać mączkę kukurydzianą przesianą przez sitko i esencję
waniliowąmasę
serową wyłożyć na przygotowany spódpiec w temperaturze 140-150°C 1 godzinęstudzić na kratceprzygotować
polewę czekoladową. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając malutką trzepaczką balonową doprowadzić do wrzenia. Zagotować. Gdyby była za gęsta dodać odrobinę więcej
wodywystudzony sernik posmarować
polewą czekoladową, boki
syropem z agawy i obsypać krokantem
orzechowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.SMACZNEGO !