ßßß
Dla wszystkich wielbicieli orzechów i czekolady. Czteroskładnikowy, prosty w wykonaniu krem. Na kanapki czy też jako przekąska do wafelka do kawy :)Oryginalny przepis pochodzi z książki Marty Dymek "Jadłonomia", zamieniłam orzechy laskowe na arachidowe (podejrzewam, że z każdymi innymi tez wyjdzie) i mleko roślinne na zwykłe.Składniki na niewielki słoiczek:1/4 szklanka daktyli100g orzechów laskowych2 łyżki kakao1/4-1/3 szklanki mlekaDaktyle namoczyć 30 minut w gorącej wodzie.Orzechy prażyć kilka minut na suchej patelni. Wrzucić je do blendera (mały kielich), dodać kakao i zmiksować na proszek. Dodać odcedzone daktyle i zmiksować. Wlać mleko i zmiksować na gładki krem.Jeśli nie macie urządzeń wysokoobrotowych (jako i ja nie mam ;)) - trzeba uważać, żeby blendera nie przegrzać. Mnie się udało, Wam też na pewno, trzeba tylko kontrolować ;)