Wykonanie

Dla wszystkich wielbicieli
orzechów i
czekolady. Czteroskładnikowy, prosty w wykonaniu krem. Na kanapki czy też jako przekąska do
wafelka do
kawy :)Oryginalny przepis pochodzi z książki Marty
Dymek "Jadłonomia", zamieniłam
orzechy laskowe na arachidowe (podejrzewam, że z każdymi innymi tez wyjdzie) i
mleko roślinne na zwykłe.Składniki na niewielki słoiczek:1/4 szklanka
daktyli100g
orzechów laskowych2 łyżki
kakao1/4-1/3 szklanki
mlekaDaktyle namoczyć 30 minut w gorącej wodzie.
Orzechy prażyć kilka minut na suchej patelni. Wrzucić je do blendera (mały kielich), dodać
kakao i zmiksować na proszek. Dodać odcedzone
daktyle i zmiksować. Wlać
mleko i zmiksować na gładki krem.Jeśli nie macie urządzeń wysokoobrotowych (jako i ja nie mam ;)) - trzeba uważać, żeby blendera nie przegrzać. Mnie się udało, Wam też na pewno, trzeba tylko kontrolować ;)
