Wykonanie

Czas na wykorzystanie mrożonych zapasów
malin. W związku z tym zapraszam na przepyszny sernik
śmietankowy z
malinową pianką. Sernik jest lekki, delikatny, a przy tym niezwykle kremowy.Smakuje jak upieczony w kąpieli
wodnej lub przy użyciu pary, ale nic z tych rzeczy. Przepisy z takimi akrobacjami omijam szerokim łukiem. Efekt ten został osiągnięty dzięki dodatkowi
jogurtu greckiego. Smakuje jak najlepszy deser. Słodki,
śmietankowy, z puchatą, lekko kwaskowatą
malinową czapą. Dodatkowo przybrany
malinami i podany z polewą
malinową, po prostu
malinowe pyszności.Moje serniki nie opadają, nie pękają, są po upieczeniu równe jak stół. Zapraszam zatem do przepisu.Składniki na spód sernika na tortownicę o przekroju 20 cm:4 sucharki pełnoziarniste- 40 g

100 g mielonych
migdałów2 łyżki
maslaSkładniki na msę
serową:500 g
sera 3 x mielonego200 g
jogurtu greckiego200 g
mleka kokosowego ( tylko górna, biała część)200- 220 g
cukru1
budyń śmietankowy4
jajka MSkładniki na piankę
malinową:200 g
śmietany kremówki2 listki
żelatyny300 g mrożonych
malin2 łyżki
cukru1 lyzka
soku z cytrynyWykonanie:Składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i zmiksować do konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć. Wstawić do lodówki.
Ser,
jogurt grecki i
śmietanę zebraną z puszki z
mlekiem kokosowym ( nie wstrząsać puszką przed otwarciem) razem z
cukrem i
budyniem śmietankowym umieścić w misie miksera i wymieszać na gładką masę. Cały czas mieszając wbijać po jednym
jajku i miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej.masę
serową wylać na przygotowany spód, wyrównać szpatułką.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175°C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut.Początkowo sernik studzić w uchylonym piekarniku, następnie studzić na kratce.Zamrożone
maliny umieścić w garnuszku z dwoma łyżkami
cukru i
sokiem z cytryny, postawić na małym ogniu. Powoli rozmrażać, następnie gotować przez kilka minut. Dwa listki
żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Przetrzeć
maliny przez sitko. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej
wody ( nie gotować!).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać 4-5 łyżek przestudzonego musu
malinowego i rozpuszczoną
żelatynę.Masę wyłożyć na wystudzony sernik.Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby się ustabilizował.Resztę musu podać w dzbanuszku do polania kawałków sernika na talerzyku. Życzę smacznego!