ßßß Cookit - przepis na Sernik śmietankowy z malinową pianką

Sernik śmietankowy z malinową pianką

nazwa

Wykonanie

Czas na wykorzystanie mrożonych zapasów malin. W związku z tym zapraszam na przepyszny sernik śmietankowy z malinową pianką. Sernik jest lekki, delikatny, a przy tym niezwykle kremowy.
Smakuje jak upieczony w kąpieli wodnej lub przy użyciu pary, ale nic z tych rzeczy. Przepisy z takimi akrobacjami omijam szerokim łukiem. Efekt ten został osiągnięty dzięki dodatkowi jogurtu greckiego. Smakuje jak najlepszy deser. Słodki, śmietankowy, z puchatą, lekko kwaskowatą malinową czapą. Dodatkowo przybrany malinami i podany z polewą malinową, po prostu malinowe pyszności.
Moje serniki nie opadają, nie pękają, są po upieczeniu równe jak stół. Zapraszam zatem do przepisu.
Składniki na spód sernika na tortownicę o przekroju 20 cm:
4 sucharki pełnoziarniste- 40 g
100 g mielonych migdałów
2 łyżki masla
Składniki na msę serową:
500 g sera 3 x mielonego
200 g jogurtu greckiego
200 g mleka kokosowego ( tylko górna, biała część)
200- 220 g cukru
1 budyń śmietankowy
4 jajka M
Składniki na piankę malinową:
200 g śmietany kremówki
2 listki żelatyny
300 g mrożonych malin
2 łyżki cukru
1 lyzka soku z cytryny
Wykonanie:
Składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i zmiksować do konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć. Wstawić do lodówki.
Ser, jogurt grecki i śmietanę zebraną z puszki z mlekiem kokosowym ( nie wstrząsać puszką przed otwarciem) razem z cukrem i budyniem śmietankowym umieścić w misie miksera i wymieszać na gładką masę. Cały czas mieszając wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej.
masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać szpatułką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175°C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut.
Początkowo sernik studzić w uchylonym piekarniku, następnie studzić na kratce.
Zamrożone maliny umieścić w garnuszku z dwoma łyżkami cukru i sokiem z cytryny, postawić na małym ogniu. Powoli rozmrażać, następnie gotować przez kilka minut. Dwa listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Przetrzeć maliny przez sitko. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody ( nie gotować!).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać 4-5 łyżek przestudzonego musu malinowego i rozpuszczoną żelatynę.
Masę wyłożyć na wystudzony sernik.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby się ustabilizował.
Resztę musu podać w dzbanuszku do polania kawałków sernika na talerzyku. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/01/sernik-smietankowy-z-malinowa-pianka.html