ßßß Cookit - przepis na Chleb " 5 ziaren" Jeffreya Hamelmana

Chleb " 5 ziaren" Jeffreya Hamelmana

nazwa

Wykonanie

Oto bardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb, pełen kolorów i błonnika. Ziarno stanowi 40% wagi mąki i w znacznym stopniu wpływa na smak oraz wartość odżywczą. Zachowuje też bardzo dużo wilgoci, która sprawia, ze chleb długo pozostaje świeży. Rodzaj ziarna i jego udział w cieście może się zmieniać, pod warunkiem, że ogólna hydratacja jest stała. Korzystne jest dla smaku chleba, gdy ciasto rośnie w chłodzie przez całą noc.
Składniki na 2 male bochenki:
mąka chlebowa -227g
mąka pszenna razowa -181g
mąka żytnia razowa -45g
płatki owsiane -54g
siemię lniane -54g
zarodki pszenne -37g
kasza kukurydziana -37g
woda -408g
olej roślinny -22g
jajka -1 sztuka -54g
sól -11g
drożdże -3,5g
1. NAMOCZONE ZIARNO
Zalać chłodną wodą płatki owsiane, siemię lniane, zarodki pszenne i kaszę kukurydzianą. Miskę przykryć folią i odstawić do napęcznienia.
2. MIESZANIE
Włożyć wszystkie składniki do misy robota, w tym namoczone ziarno. Miesząc całość przez 3 minuty, aż składniki dobrze się połączą na I prędkości. Włączyć II prędkość i mieszać kolejne 3 minuty, aż wytworzy się siatka glutenowa. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję.
3. FERMENTACJA WSTĘPNA
2 godziny lub w chłodzie przez całą noc
4. SKŁADANIE
Po 1 godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej
5. DZIELENIE I FORMOWANIE
Podzielić ciasto na 2 porcje i zrobić 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji. Uformować okrągłe lub owalne chleby i ułożyć w koszyczku wysypanym mąką do wyrastania złączeniami do góry. Przykryć lnianą ściereczką i folią.
6. FERMENTACJA KOŃCOWA
1-1 . 5 godziny w temperaturze 24°C.
7. PIECZENIE
Piec w temperaturze 240°C przez 40 minut na rozgrzanym kamieniu. Delikatnie naciąć przed włożeniem do pieca. Zaparować piekarnik. Dodatek jajka i oleju wpływa na zrumienienie skórki, dlatego może zajść potrzeba obniżenia temperatury o 10-20°C w połowie pieczenia. Okrągłe bochenki powinny się piec dłużej niż owalne.
Upiekłam 2 chleby jeden owalny i jeden okrągły. I rzeczywiście chlebek na drugi dzień jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/01/chleb-piec-ziarenjeffreya-hamelmana.html