Wykonanie
Na stronie Nilsa znalazłam przepis na
bułki z
pestkami dyni. Bardzo lubię jego przepisy. Są tak matematycznie wyliczone i precyzyjnie opisane. zmieniłam jednak nieco przepis i
bułki wyszły znakomite.Po świątecznym menu świeża
bułka z
masłem była miłą odmianą w jadłospisie. A
bułki są przepyszne, puszyste i chrupiące. Ziarna stanowią dodatkowa atrakcję i uzupełniają naszą dietę w niezbędne witaminy i mikroelementy tak potrzebne nam na wiosnę. Znakomite z
masłem i
rzeżuchąZaczyn
drożdżowy50 g
mąki chlebowej50 ml
wody1/8 łyżeczki
drożdży1 g
soliWszystkie składniki wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej 12 godzinNamoczka25 g
mąki żytniej 200050 g wyłuskanych pestek dyni25 g
siemienia lnianego100 g
wodyWszystkie składniki wymieszać i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.Ciasto250 g
mąki chlebowej50 g
mąki żytniej 720150 g
wody10 g słodu jęczmiennego15 g
oleju z pestek dyni (ja dałam rzepakowy)czubata łyżeczka
soli (15 g)namoczkazaczynWszystkie składniki ciasta wymieszać krótko, do połączenia. Zostawić na 10 minut, a następnie wyrobić na blacie lub robotem z hakiem przez 5 minut. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Po pierwszych 20 minutach odgazować ciasto, składając dwa
razy jak kartkę papieru. Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 10 kawałków i uformować
bułki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Bułki przed włożeniem do piekarnika należy spryskać
wodą. Piec w 230 stopniach 10 minut, a następnie 20 minut w 200 stopniach.