ßßß
Na stronie Nilsa znalazłam przepis na bułki z pestkami dyni. Bardzo lubię jego przepisy. Są tak matematycznie wyliczone i precyzyjnie opisane. zmieniłam jednak nieco przepis i bułki wyszły znakomite.Po świątecznym menu świeża bułka z masłem była miłą odmianą w jadłospisie. A bułki są przepyszne, puszyste i chrupiące. Ziarna stanowią dodatkowa atrakcję i uzupełniają naszą dietę w niezbędne witaminy i mikroelementy tak potrzebne nam na wiosnę. Znakomite z masłem i rzeżuchą
Zaczyn drożdżowy50 g mąki chlebowej50 ml wody1/8 łyżeczki drożdży1 g soliWszystkie składniki wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej 12 godzinNamoczka25 g mąki żytniej 200050 g wyłuskanych pestek dyni25 g siemienia lnianego100 g wodyWszystkie składniki wymieszać i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.Ciasto250 g mąki chlebowej50 g mąki żytniej 720150 g wody10 g słodu jęczmiennego15 g oleju z pestek dyni (ja dałam rzepakowy)czubata łyżeczka soli (15 g)namoczkazaczynWszystkie składniki ciasta wymieszać krótko, do połączenia. Zostawić na 10 minut, a następnie wyrobić na blacie lub robotem z hakiem przez 5 minut. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Po pierwszych 20 minutach odgazować ciasto, składając dwa razy jak kartkę papieru. Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 10 kawałków i uformować bułki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.Bułki przed włożeniem do piekarnika należy spryskać wodą. Piec w 230 stopniach 10 minut, a następnie 20 minut w 200 stopniach.