Wykonanie
Oregano (Origanum vulgare) to gatunek rośliny wieloletniej należącej do rodziny jasnotowatej lub inaczej dziki
majeranek.Większość z nas traktuje
oregano jedynie jako
przyprawę kuchenną. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że
zioło to ma ogromne właściwosci lecznicze:
uważa się, że składniki fenolowe
olejku z
oregano skutecznie niszczą bakterie Klebsiella, E.Coli, Salmonella i H.pylori (
oregano hamuje produkcę ureazy odpowiedzialnej za uszkadzanie błon śluzowych). Co istotne, niszcząc patogeny nie wpływa negatywnie na poziom dobrych bakterii w organiźmiewłaściwości przeciwgrzybicze - stwierdzono
między innymi skuteczność
oleju z
oregano w leczeniu kandydozy jamy ustnej
olejki eteryczne w
oregano rozlużniają mięśnie gładkie, dlatego znajdują zastosowanie przy leczeniu zespołu jelita wrażliwego, wzdęciach i nerwicy żołądka
oregano łagodzi kaszel (dzięki obecności
olejku tymolowego), ma także działanie wykrztuśne, pomaga w usuwaniu śluzu w nieżycie nosasilne właściwości antyoksydacyjne
oregano mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Aktywność antyoksydacyjna
oregano jest 42
razy silniejsza niż
jabłek i 4
razy silniejsza niz
jagód.
zioło normalizuje poziom
cukru we
krwiZnajduje ogromne zastosowanie w całej kuchni śródziemnomorskiej. Tam też wyrosłe
ziółko ma o wiele intensywniejszy aromat niż wyhodowane w naszym umiarkowanym klimacie.Stosowane jest do przyprawiania potraw z
pomidorów,
oberżyny,
cukinii, zup ziemniaczanych i duszonych
mięs, głównie
jagnięciny i
cielęciny. Dodaje się do farszów i zapiekanek. Świeże liście podkreślają smak
owoców morza. Harmonizuje z większością
ziół śródziemnomorskich. Wchodzi w skład mieszanki
ziół prowansalskich.Jest to mało wymagające i niekłopotliwe
ziółko w uprawie. Odporne na mrozy. W pierwszym roku po posadzeniu przeprowadzamy pierwszy i jedyny zbiór. W następnych latach możemy już
oregano zbierać 2 lub 3- krotnie.
Zioło suszone zawiera najwięcej aromatu. Dlatego robiąc zapasy zimowe najlepiej
oregano ususzyć, dokładnie tak jak
majeranek. Z małą jednak różnicą, bo
oregano najlepiej ścinać w okresie kwitnienia. Wiecej o suszeniu
ziół czytaj tutaj: klik.