ßßß
Składniki:5,6 ziemniaków
2 łyżki olejuUlubione przyprawy: u nas sól ziołowa, słodka papryka, odrobina oreganoZiemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie kromy w słupki (mogą być dość grube) i płuczemy pod bieżącą wodą. Polewamy dwoma łyżkami oleju oraz doprawiamy według uznania. My posypałyśmy solą ziołową, znaczną ilością słodkiej papryki i oregano. Mieszamy intensywnie aby wszystkie oblepiły się przyprawami. Umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Frytki rozkładamy dość równomiernie. Jeśli nie mieszczą nam się na jednej blaszce to można piec na dwóch równolegle. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni Celsjusza na 20 minut (grzanie góra i dół). W między czasie możemy delikatnie przemieszać nasze frytki. Po tym czasie włączamy termoobieg, żeby się zarumieniły. Wyciągamy jak nabiorą ładnego złotego koloru (u nas to było 5 minut, przy pieczeniu z dwoma blachami). Podajemy na ciepło np. z sosem czonskowym lub ketchupem.

