Wykonanie
Pyszne, proste szybkie danie lubiane przez wszystkich, szczególnie dzieci. To chyba najbardziej znana potrawa z
jabłek w kuchni polskiej.
Jabłek nie powinno zabraknąć w żadnej diecie, bo mają nie tylko wiele wartości odżywczych, ale nawet i leczniczych. Neutralizują toksyczne substancje, pektyny zawarte w
jabłku obniżają poziom cholesterolu i wspomagają trawienie. Doskonale odświeżają organizm i oczyszczają krew.
Jabłka w szlafroczkach, tak u mnie w domu nazywały się plasterki
jabłek smażone w gęstym cieście. Dziś jedynie białą
makę zastąpiła
mąka orkiszowa pełnoziarnista, bogatsza w błonnik i większą ilość składników odżywczych.
Składniki:1 szklanka
mąki orkiszowej pełnziarnistej1 szklanka
kefiru lub
zsiadłego mleka1
jajko1/2 łyżeczka
sody lub
proszku do pieczeniaspora szczypta
solicukier puder do posypania4
jabłkaWykonanie:
Do miski wsypyć
mąkę wymieszaną z
sodą i
solą, wlać
kefir, wbić
jajko. Wyrobić łyżką lub mikserem na gładką masę. Ciasto powinno
mieć konsystencję bardzo gęstej
śmietany.Obrać
jabłka. Specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne.
Jabłka pokroić w 0.5 cm krążki.Na patelni rozgrzać
olej. Zanurzać krążki
jabłek przy pomocy widelca w przygotowanym cieście i układać na patelni ze sporą ilością
oleju.Smażyć na rumiano z obydwu stron.Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.Podawać gorące posypane
cukrem pudrem.Życzę smacznego !