ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkami czyli "jabłka w orkiszowych szlafroczkach"

Racuchy z jabłkami czyli "jabłka w orkiszowych szlafroczkach"

nazwa

Wykonanie

Pyszne, proste szybkie danie lubiane przez wszystkich, szczególnie dzieci. To chyba najbardziej znana potrawa z jabłek w kuchni polskiej. Jabłek nie powinno zabraknąć w żadnej diecie, bo mają nie tylko wiele wartości odżywczych, ale nawet i leczniczych. Neutralizują toksyczne substancje, pektyny zawarte w jabłku obniżają poziom cholesterolu i wspomagają trawienie. Doskonale odświeżają organizm i oczyszczają krew.
Jabłka w szlafroczkach, tak u mnie w domu nazywały się plasterki jabłek smażone w gęstym cieście. Dziś jedynie białą makę zastąpiła mąka orkiszowa pełnoziarnista, bogatsza w błonnik i większą ilość składników odżywczych.
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnziarnistej
1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
1 jajko
1/2 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
spora szczypta soli
cukier puder do posypania
4 jabłka
Wykonanie:
Do miski wsypyć mąkę wymieszaną z sodą i solą, wlać kefir, wbić jajko. Wyrobić łyżką lub mikserem na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Obrać jabłka. Specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w 0.5 cm krążki.
Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać krążki jabłek przy pomocy widelca w przygotowanym cieście i układać na patelni ze sporą ilością oleju.
Smażyć na rumiano z obydwu stron.
Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Życzę smacznego !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/11/jablka-w-orkiszowych-szlafroczkach-po.html