Wykonanie

Hummus - pasta z
ciecierzycy to świetna alternatywa dla plasterka
wędliny na kromce
pieczywa. Pasztet jest bardzo smaczny, pożywny i ma dużą wartość odżywczą.
Cieciorka bowiem zawiera dużo więcej żelaza niż np.
fasola, również świetnie sprawdzi się w diecie wegeteriańskiej. Idealnie nadaje się jako smarowidło do
chleba w towarzystwie np.
ogórka kiszonego czy
pomidora i nie tylko tego suszonego. Dzisiejszy pasztecik
ciecierzycowy wzbogaca
smakowo i kolorystycznie dodatek
suszonych pomidorków z zalewy. Polecam, bo jest naprawdę wyśmienity. Przepis na hummus tradycyjny znajdziecie : tutaj.


Składniki:puszka
ciecierzycy8-10
suszonych pomidorków z zalewy2-4 łyżki pasty sezamowej1 ząbek
czosnku1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprz białyulubione
zioła, kilka łyżek zimnej
wody mineralnejspora szczypta kuminuWykonanie:
Ciecierzycę odsączyć na sitku z zalewy. Dodatkowo dokładnie ją płuczę, by pozbyć się smaku konserwy. Najlepiej smakuje jednak tasamodzielnie ugotowana.
Ciecierzycę,
pomidory z zalewy, obrany, pokrojony drobno
czosnek i tahini zmiksować na gładką pastę. Dodać kilka łyżek aromatyzowanej
oliwy z
pomidorów. Jeśli pasztecik jest nadal za suchy dodać kilka łyżek
wody mineralnej lub
wody z gotowania
ciecierzycy, jeśli sami ją gotowaliśmy.Dodać
przyprawy. Podawać z świeżym
chlebem z grubą chrupiącą skórką, ciabatą lub
chlebkiem pita.ŻYCZĘ SMACZNEGO !