Wykonanie

Jak
jagody to oczywiście jagodzianki. To moje ulubione
drożdżowe bułeczki i Wasze chyba też. Zresztą lato bez jagodzianek jest nieważne. Przy
drożdżowych wypiekach usprawniłam sobie pracę i ciasto robię teraz wieczorem. Rośnie całą noc w lodówce, a rano pozostaje tylko uformować, nadziać i upiec bułeczki.Moje jagodzianki mają 50 % dodatek
mąki pełnoziarnistej orkiszowej. Są tak samo puszyste i pyszne jak ich "białe"krewniaczki, a o ileż zdrowsze. Zachęcam bardzo do wypieków z
mąką pełnoziarnistą i do wypróbowania mojego przepisu. Bułeczki są z dużą ilością
jagod, po proszu pycha.

Składniki na 12 bułeczek:500 g
mąki (250 g
mąki 550 i 250 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej)240 g
mleka70 g
masła60 g
cukru1/2 łyżeczki
soli1 paczuszka suchych
drożdży (świeżych 1/2 kostki)3
żółtka Nadzienie:

280 g
czarnych jagód1 łyżka
mąki ziemniaczanej12 łyżeczek
cukru trzcinowegododatkowo: 1 żółtko+ 2 łyżki
mlekaWykonanie:Podgrzać
mleko w rondelku. Do
mleka dodać
masło, by się rozpuściło.Wszystkie składniki suche i mokre oraz
jajka umieścić w misie robota i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Trwa to około 10 minut. Można zamiast 3
żółtek dodać 2 całe
jajka, jednak z samymi
żółtkami ciasto będzie delikatniejsze. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.Rano, pół godziny przed planowanym pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki, żeby się ogrzałoW tym czasie przygotować
jagody. Dokładnie przebrać, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Suche
jagody wymieszać z 1 łyżką
mąki ziemniaczanej.Bardzo ważne jest bardzo dokładne umycie
jagód, żeby nie zarazić się bąblowcem. To groźna choroba przenoszona przez odchody dzikich zwierzat np. lisów. Wysoka temperatura nie niszczy jaj bablowców, dlatego tak ważne jest dokładne mycie
owoców leśnych.Po ogrzaniu, ciasto jeszcze raz zagnieść, tym razem ręcznie. Nie wymaga ono żadnego podsypywania
mąką. Ma idealną strukturę, nie lepi się do rąk i cudnie się z nim pracuje.Zrobić długi wałek, odciąć 12 równej wielkości kawałków (ważę, każdy ma około 78 g). Z każdego kawałka zrobić placuszek. Na środek nałożyć kopiastą łyżkę
jagód i wsypać 1 łyżeczkę
cukru trzcinowego. Złożyć na pół i zlepić bardzo dokładnie jak pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Czynność powtórzyć 11
razy.Przykryć ułożone bułeczki i pozostawić 15- 20 minut do napuszenia.Piekarnik nastawiam na 190 ° C.Przed włożeniem do pieczenia, posmarować jagodzianki rozbełtanym
żółtkiem z 1 łyżką
mleka.Piec 22-25 minut. Studzić na kratce. Życzę smacznego!