Wykonanie
Czosnek szczypiorek nazywany w
skrócie szczypiorkiem (Allium schoenoprasum L.) jest gatunkiem z rodziny czosnkowatych. Uprawiany jest jako warzywo. Znany już w starożytności. W Europie uprawa rozpowszechniła się od XVI wieku. Dziś uprawiany w wielu krajach świata.Użytkową częścią
szczypiorku są liście, których wartość biologiczna jest dość wysoka.
W 100 g świeżej masy znajduje się około 80 mg witaminy C, 26 mg karotenu oraz 16 mg
olejków eterycznych zawierających siarkę. 100 g
szczypiorku to 64 kcal.
Te smakowite zielone listki są bogatym źrodłem
soli mineralnych. Zawierają znaczne ilości
soli potasu, wapnia,
sodu, fosforu, magnezu i żelaza. Obok
soli mineralnych i wymienionej już wit.C, zawierają również witaminy z grupy B.
Szczypiorek dzięki zawartości
olejków eterycznych pobudza przemianę materii, obniża ciśnienie
krwi i działa bakteriobójczo. Tak więc zalety
szczypiorku są zbliżone do tych jakie mają krewniacy z rodziny liliowatych -
czosnek i
cebula.Ma szerokie zastosowanie w kuchni, można go wykorzystywać na wiele sposobów. Trzeba wiedzieć, że
szczypiorek pobudza apetet, usprawnia trawienie.Jadalne są nie tylko listki - rurki, ale także piękne niebiesko - liliowe kwiatki
szczypiorku. Mogą być prawdziwą ozdobą wielu sałatek
Szczypiorek idealnie komponuje się z
pomidorem i
ogórkiem. Posypywanie "
zieleniną" potraw to bardzo korzystny zwyczaj.
Zieleniny dodają potrawom apetycznego wyglądu, co jak wiadomo wywołuje lepsze wydzielanie
soków żołądkowych, czyli usprawnia trawienie i przyswajanie. Jakże ubogie byłyby nasze kanapki bez jego udziału. I jeszcze jedna zaleta nie tylko
szczypiorku, ale wszystkich zielonych dodatków,
pietruszki,
koperku,
rzeżuchy - wszystkie one są zasadotwórcze.
Szczypiorek to pierwszy zwiastun wiosny na naszych stołach i w naszej kuchni.To on jako pierwszy budzi się z zimowego snu, wystawiąjąc często jeszcze z ponad śniegu swą zieloną czuprynkę.
Szczypiorek rozmnaża się z nasion lub przez podział kępek. Nadaje się do uprawy w ogrodzie, w skrzynkach i doniczkach. Dzięki temu, że mam w ogrodzie wiele kępek
szczypiorku,
zielenina ta gości u mnie cały okrągły rok.
Szczypiorek po ścięciu, bardzo szybko odrasta. Także zanim zetnę ostatnią kępkę, pierwsza na nowo się zieleni i jest znowu gotowa do zebrania. Nadmiar
szczypioru siekam, układam w pudełku i zamrażam na bieżąco.JAK MROZIĆ SZCZYPIOREK?
Nie każdy może wie, że
szczypiorek idealnie nadaje się do mrożenia. Zachowuje swoją intensywną zieloną barwę i smakuje zupełnie jak świeży.
Szczypiorek po opłukaniu należy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Osuszony, drobno posiekać i od razu układać w pudełku, w którym będzie przechowywany w zamrażarce. Nie dopuszczamy do zwiędnięcia
szczypiorku. Dobrze osuszony
szczypior nie zbryli się w trakcie zamrażania. Zamrożonym
szczypiorkiem posypywać kanapki i sałatki - rozmraża się błyskawicznie.Zachęcam do założenia małej hodowli, choćby w skrzynce balkonowej lub dużej donicy.Hodujmy
szczypiorek, dodawajmy go do dań, bo
zieleniny nigdy nie za dużo! Na zdrowie !