Wędzona makrela jest niesłychanie wdzięcznym produktem do tworzenia rozmaitych smarowideł do chleba. Ponieważ bardzo lubimy ryby, przetwarzam je na różne sposoby. Dzisiejszy przepis jest naprawdę błyskawiczny i kilkuskładnikowy. Pierwowzór z dawnych czasów zawierał w swoim składzie majonez, teraz zastąpiła go musztarda. I wystarczy, makrela ani tak należy do bardzo tłustych ryb. Do pasty oprócz tradycyjnej cebulki i ogórków dodałam jedynie ulubione i własnoręcznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe. Pyszne, słodziutkie. Przepis na suszone pomidory znajdziesz tutaj . Zapraszam do przepisu !Składniki:1 wędzona makrela1 cebula2-3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe5-10 suszonych pomidorków z oleju1-2 łyżki musztardyodrobina soliWykonanie:Rybę obrać ze skóry i pozbawić ości, następnie rozgnieść widelcem. W drobniutką kostkę pokroić cebulę. Wymieszać z odrobiną soli, aby trochę zmiękła. Ogórki i pomidorki pokroić również w drobniutką kostkę. Polecałabym raczej ogórki konserwowe, pasta wówczas bardzo zyskuje na smaku. Wymieszać i gotowe. Gdyby pasta byłaby za sucha dodać oliwy z pomidorków.ŻYCZĘ SMACZNEGO!