Wykonanie
Mak, bo Wielkanoc,
figa, bo lubię. (W zasadzie to
mak z
figa, ale pierwsza wersja brzmi lepiej, poza tym czy kogoś to razi? :) ).
Maku dużo, bo makowiec musi być bardziej makowy niż ciastowy. Wielkanoc bez makowca to jak żołnierz bez karabinu, uczeń bez pały, student bez poprawki, wigilia bez pierników. Musi być i już.

Zrobiłam tartę, bo lubię je robić. Uwielbiam kruche brzegi i cienki, kruchy spód, a na nim dużą ilość nadzienia. Do ciasta dodałam zmielonych
migdałów, przez co jest jeszcze delikatniejsze i ma delikatny
orzechowy aromat.
Figi i dekorację na wierzch trzeba dołożyć maksymalnie 15-20 minut przed końcem pieczenia. Jeśli
zrobi się to później,
bakalie nie przykleją się do
maku, jeśli wcześniej – mogą się za bardzo podpiec. Chciałam dołożyć jeszcze kratkę na wierzch, ale to byłby chyba przerost formy nad treścią. Zatem kratka – następnym razem. Zapomniałabym! Ważne -
otręby :) Trzeba wysypać nimi spód przed nałożeniem
maku, który jest wilgotny i może rozmiękczyć spód.
Otręby można zastąpić
bułka tartą. Ja użyłam
otrębów, bo pasowały mi
smakowo.

Składniki:kruchy
migdałowy spód:125 g
mąki, szczypta
soli75 g schłodzonego
masła25 g zmielonych
migdałówzimna
wodamak: 750 g zmielonego trzykrotnie
maku,
skórka pomarańczowa, kilka
rodzynek lub
mak już przygotowany w puszce (dużej)
suszone figi (bez
cukru)blanszowane
migdały2 łyżki
otrąb pszennych
Przygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i szybko zagnieść. Dodawać zimnej
wody po trochę, tylko tyle, żeby uformować gładką kulę. Owinąć ją w folie i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować masę
makową: zmielić
mak, dodać
skórkę pomarańczową i
rodzynki lub dodać gotowy. Dwie, trzy
figi pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z
makiem. Schłodzone ciasto rozwałkować lub odrywać po kawałku i wyklejać nim formę – palcami, wyrównując powierzchnię, żeby nie było dziur. Spód wysypać
otrębami, równą warstwą po całej powierzchni. Na ciasto wyłożyć
mak, wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć, powtykać kilka całych fig i
migdały w
mak, włożyć jeszcze na 15-20 minut do piekarnika. Po upieczeniu koniecznie ostudzić.

Lew TołstojTym razem cytat półksiążkowy: nie z papieru, a www, za to autora książkowego (wpisu o książce nie będzie, bo musiałabym opisać... Internet)