ßßß Cookit - przepis na Figa z makiem

Figa z makiem

nazwa

Wykonanie

Mak, bo Wielkanoc, figa, bo lubię. (W zasadzie to mak z figa, ale pierwsza wersja brzmi lepiej, poza tym czy kogoś to razi? :) ). Maku dużo, bo makowiec musi być bardziej makowy niż ciastowy. Wielkanoc bez makowca to jak żołnierz bez karabinu, uczeń bez pały, student bez poprawki, wigilia bez pierników. Musi być i już.
Zrobiłam tartę, bo lubię je robić. Uwielbiam kruche brzegi i cienki, kruchy spód, a na nim dużą ilość nadzienia. Do ciasta dodałam zmielonych migdałów, przez co jest jeszcze delikatniejsze i ma delikatny orzechowy aromat. Figi i dekorację na wierzch trzeba dołożyć maksymalnie 15-20 minut przed końcem pieczenia. Jeśli zrobi się to później, bakalie nie przykleją się do maku, jeśli wcześniej – mogą się za bardzo podpiec. Chciałam dołożyć jeszcze kratkę na wierzch, ale to byłby chyba przerost formy nad treścią. Zatem kratka – następnym razem. Zapomniałabym! Ważne - otręby :) Trzeba wysypać nimi spód przed nałożeniem maku, który jest wilgotny i może rozmiękczyć spód. Otręby można zastąpić bułka tartą. Ja użyłam otrębów, bo pasowały mi smakowo.
Składniki:
kruchy migdałowy spód:
125 g mąki, szczypta soli
75 g schłodzonego masła
25 g zmielonych migdałów
zimna woda
mak: 750 g zmielonego trzykrotnie maku, skórka pomarańczowa, kilka rodzynek lub mak już przygotowany w puszce (dużej)
suszone figi (bez cukru)
blanszowane migdały
2 łyżki otrąb pszennych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i szybko zagnieść. Dodawać zimnej wody po trochę, tylko tyle, żeby uformować gładką kulę. Owinąć ją w folie i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować masę makową: zmielić mak, dodać skórkę pomarańczową i rodzynki lub dodać gotowy. Dwie, trzy figi pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z makiem. Schłodzone ciasto rozwałkować lub odrywać po kawałku i wyklejać nim formę – palcami, wyrównując powierzchnię, żeby nie było dziur. Spód wysypać otrębami, równą warstwą po całej powierzchni. Na ciasto wyłożyć mak, wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć, powtykać kilka całych fig i migdały w mak, włożyć jeszcze na 15-20 minut do piekarnika. Po upieczeniu koniecznie ostudzić.
Lew Tołstoj
Tym razem cytat półksiążkowy: nie z papieru, a www, za to autora książkowego (wpisu o książce nie będzie, bo musiałabym opisać... Internet)
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/figa-z-makiem.html