ßßß
Kruche naleśniki z grubo posiekanymi orzechami w środku i warstwą rozpływającego się masła orzechowego. Poezja. Orzechowe nadzienie sprawia, że naleśniki nie są megasłodkie. Plus chrupiące orzeszki, które można dodatkowo podprażyć na suchej patelni przed. Rodzaj dowolny. Ja użyłam włoskich, ale myślę, że niezłe byłyby też z laskowymi, ziemnymi, macadamią albo mieszanką kilku różnych. Przepis na ciasto naleśnikowe autorstwa Marty Gessler .
Składniki:100 g mąki300 ml zimnego mleka1 jajkoszczypta soli2 łyżki roztopionego masłatłuszcz do smażenia (masło, olej, oliwa)prawdziwe masło orzechowe, w ilości dowolnejgrubo posiekane orzechyPrzygotowanie:Wymieszać jajko, sól i mąkę. Powoli dodawać mleko, ubijając. Tuż przed smażeniem wymieszać z rozpuszczonym masłem. Rozgrzać patelnię, posmarować tłuszczem, wlać chochelkę ciasta naleśnikowego, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć, aż rogi zaczną odchodzić od patelni, ok. półtorej minuty. Przewrócić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze minutę. Po usmażeniu pół naleśnika posmarować masłem orzechowym, posypać orzechami i złożyć dwukrotnie, w trójkąt. Złożone podsmażyć ponownie przez minutę na patelni - dzięki temu zyskają chrupiącą skorupkę.