Wykonanie
Nie wiele czasu zostało do Świąt, a tak wiele mam do zrobienia. Sekundy, gonią minuty, minuty poganiają godziny, dzień
goni za dniem … i proszę – rozpoczął się Wielki Tydzień.Przepiękna
Palma siedzi wygodnie w wazonie i spogląda na mnie badawczo … Tylko Ona bowiem wie jaki zamęt i popłoch panuje w mojej głowie… i co sobie w tej chwili wyobrażam … Organizacja Świąt, życie zawodowe, moje pasje, obowiązki domowe, hobby, lekcje angielskiego, lekcje fotografii, życie rodzinne, życie towarzyskie i sama nie wiem co jeszcze wirują wokół mnie jak wielki czarny potwór, który chce mnie zjeść!!! AAAA!!!!STOP!Mała czarna z odrobiną
mleka, kawałek kartki lub notes i długopis załatwią sprawę i pomogą uporządkować ten chaos panujący w moim życiu i mojej głowie. Na początek rzeczy najważniejsze do zrobienia bez których Święta po prostu nie mogą się obejść lub po prostu się nie odbędą. Na drugiej karcie lista potraw do przygotowania. Trzecia lista to lista zakupów. Czwarta to lista najważniejsza!!! Delegowanie zadań :) Kto i kiedy może mi pomóc ??? Trzeba się nad tym dobrze zastanowić i najlepiej uzgodnić wszystko wcześniej, tak aby wszyscy wiedzieli jakie zadania i czynności mają do wykonania w jakim czasie. Kiedy już wszystko zostało pięknie rozpisane –
mogę zająć się tym co lubię najbardziej, czyli małym gotowaniem, a i czas na kosmetyczkę, czy fryzjera również się znajdzie :)Dziś proponuję pierwszą z potraw typowo wielkanocnych: paschę
bakaliowo-
waniliową.Składniki:1 kg tłustego
twarogu20 dag
masłaszklanka słodkiej
śmietany 12 proc.30 dag
cukru pudru6
żółteklaska wanilii20 dag posiekanych
bakalii (
rodzynki,
migdały,
orzechy laskowe,
skórka pomarańczowa, kandyzowane
owoce,
żurawina )Jak wykonać:
Żółtka należy utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę. Można to zrobić na parze. Do masy jajecznej dodać
śmietankę zagotowaną z
laską wanilii. Całość jeszcze chwilę podgrzewaj, stale mieszając ale nie gotując!!!Odstawić z ognia i przestudzić, a gdy przestygnie, wyjąć
wanilię, dodać
masło, trzykrotnie
zmielony ser i dokładnie połączyć mieszając delikatnie.Na koniec wsypać
bakalie i wymieszać.Masę przełóż do formy z gazą (może być sito lub doniczka z dziurką lub sito), obciąż i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin do odsączenia. Po tym czasie przełóż masę
serową do właściwej formy również w gazie lub w foli spożywczej – w celu ułatwienia sobie jej wyjęcia tuż przed podaniem na stół.Przed podaniem dekoruj kandyzowanymi
owocami i podawaj lekko schłodzoną.