Wykonanie
Młody chce kotleta no to ma! Ostatnio jeśli chodzi o obiady, obracamy się w temacie kotleta, pizzy,
chili con carneno i ewentualnie spaghetti lub lasagne. Wszystko oczywiście z
mięsem, żadnych warzyw no bo jakże inaczej. Nawet nie próbuję inaczej bo
Młody zapowiada z góry – Mamuś tylko żadnych warzyw,
grzybów - jednym słowem - żadnych dodatków! ... Ostatnio udałam lekkie odchylenie, że
pieczarka to nie
grzyb, ale niestety :(
Młody zna się również na grzybach, pieczarkach i wyczuje nawet najdrobniejszy dodatek, który mięskiem nie jest :(Na dzisiejszy obiad do nudnego kotleta przygotowałam lekką, soczystą surówkę z białej rzodkwi z
czarnuszką,
jabłkami,
pomarańczami i
żurawiną. Wszystkie te składniki mój mięsożerny
młody mężczyzna lubi.Niestety wobec surówki pozostał niewzruszony. Cóż, taka karma :)Potrzebne będzie:1 kawałek białej rzodkwi (połówka z dużej)1
pomarańcza1 kwaśne
jabłkogarść
żurawiny½ łyżeczki
czarnuszki (opcjonalnie)3 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka
miodusok z cytryny (opcjonalnie)tarty
imbir (opcjonalnie)
sól ,
pieprz do smakuJak wykonać:
Rzodkiew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Jabłko również obieram i kroję w kostkę dodając do miski z
rzodkiewką.
Pomarańczę obieram ze skórki i albedo, pozbawiam je pestek i kroję na małe cząsteczki – łączę z pozostałymi składnikami. Dodaję
żurawinę,
czarnuszkę,
miód oraz w razie potrzeby doprawiam
solą i
pieprzem (może być
ziołowy). Czasem gdy jeszcze „szukam na podniebieniu smaku” dodaję do tej surówki odrobinę (1/2 łyżeczki – 1 łyżeczkę)
soku z cytryny i starty
imbir w mikroskopijnej ilości.Wszystko razem starannie mieszam dodając
śmietanę. Można lekko schłodzić przed podaniem. Jest świeża, chrupiąca i bardzo zdrowa.

Biała
rzodkiew jest niezwykle bogata w cały szereg wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w niej
między innymi mnóstwo cennych witamin (C – ponoć ma jej bardzo bardzo dużo, PP, oraz witaminy z grupy B),
soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden),
białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego. Ma jedynie 12 kcal w 100 g. miąższu, więc jest bardzo niskokaloryczna!!! :)Jest także polecana osobom cierpiącym na schorzenia nerek i wątroby ponieważ posiada właściwości moczopędne, żółciotwórcze i żółciopędne. Osoby borykające się z przewlekłymi kłopotami trawiennymi również nie powinny jej unikać.