Wykonanie
1 grudnia 2014

Bardzo soczyste i aromatyczne rolady w
sosie musztardowo-piwnym. Należą raczej do tych bardziej kalorycznych mięsiw. Warto jednak je wypróbować, bo są przepyszne i sycące.WIEPRZOWE ROLADKI W SOSIE PIWNYM(Przepis pochodzi z gazetki "Przepisy czytelników")Składniki (4 porcje):4 większe kotlety wieprzowe4 plastry
żółtego sera4 łyżki
musztardy ostrej250 ml
piwa3 łyżki
octu balsamicznego4 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżeczki
papryki słodkiej w proszku
sólpieprzponadto
olej do smażenia
Mięso myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą. Osuszamy je i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, które będzie można swobodnie zwijać. Następnie kotlety oprószamy z obu stron
pieprzem i
solą.Przygotowujemy marynatę.W misce mieszamy ze sobą
ocet balsamiczny,
oliwę, 2 łyżki
musztardy,
paprykę i
piwo.W marynacie zanurzamy
mięso. Całość odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).Następnego dnia kotlety odsączamy z nadmiaru marynaty. Na środku każdego płata umieszczamy plaster
sera. Wierzch smarujemy
musztardą, po czym zwijamy
mięso formując roladki (można spiąć je dodatkowo wykałaczkami).Roladki podsmażamy na rozgrzanym
oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy jeszcze 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Od czasu do czasu polewamy
mięso sosem powstałym z marynaty i naturalnych
soków.Tak przygotowane rolady serwujemy z ziemniaczkami z
wody i surówkami.



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.