Wykonanie

Uwielbiam
słodkie pieczywo. Do takiego na pewno zalicza się
chałka. Do tej
pory zawsze przygotowywałyśmy z mamą taką najprostszą wersję, zaplecioną w warkocz. Tym razem postanowiłam pójść nieco dalej. Co prawda
chałka nie wygląda idealnie, bo
ciasto drożdżowe dość ciężko poskromić, jak już trafi do piekarnika, ale wyszła bardzo puszysta, delikatna i słodka.Składniki (1 duża
chałka):rozczyn
drożdżowy600-700 g
mąki pszennej250 ml
mleka3 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
soli2
jajka100 g
masła1/4 szklanki
rodzynekkruszonka1/2 kostki miękkiego
masła1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudruponadto1
jajkoPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozkłócone
jajka,
cukier,
sól i rozczyn. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy ciepłe
mleko i zarabiamy ciasto ręką, aż będzie od niej odchodziło (około 5-10 minut). Gęstość ciasta regulujemy
mlekiem (za gęste) lub
mąką (zbyt rzadkie). Pod sam koniec wlewamy rozpuszczone, chłodne
masło oraz
rodzynki i ponownie całość zagniatamy. Przykrywamy miskę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Po około 40 minutach wykładamy je na lekko oprószoną
mąką stolnicę, lekko spłaszczamy dłonią i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek rolujemy w dość długi wałeczek. Wałki sklejamy ze sobą z jednej strony.Zaplatamy
chałkę.Dwa zewnętrzne wałki zakładamy na krzyż. Koniec znajdujący się po lewej stronie wkładamy w sam środek pomiędzy wałeczkami, których jeszcze nie ruszaliśmy. Bierzemy kolejny wałek zewnętrzny i układamy go jak ten poprzedni, krzyżując go z zewnętrznym wałeczkiem z prawej strony. Bierzemy teraz wałek z prawej strony i wkładamy go znów w sam środek
między leżące wałki. Teraz kolejny wałek zewnętrzny układamy tak jak ten poprzedni, krzyżując go z zewnętrznym wałeczkiem z lewej strony. I tak zaplatamy
chałkę do samego końca. Ciężko to opisać, łatwiej zobrazować, więc pewnie pomocna okaże się zamieszczona poniżej instrukcja.Rozcieramy kruszonkę.
Masło,
mąkę i
cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników.Gotową
chałkę smarujemy rozkłóconym
jajkiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy ją 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (powinna podrosnąć i ładnie się zarumienić).
