Wykonanie
Bazą dla tej
chałki jest przepis, który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :)

Składniki:550 g
mąki pszennej4 łyżki
cukru1
jajko25 g
drożdży1
cukier migdałowy1 szklanka
mleka2 łyżki
masłaszczypta
soligarść
rodzynek wcześniej namoczonych w wodzieKruszonka:2 łyżki
mąki1 łyżka
masła1 łyżka
cukruDodatkowo:
jajko do posmarowania
chałkiSposób przygotowania:1. Ciepłe
mleko mieszamy z
cukrem,
drożdżami i jedną łyżką
maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.2.
Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a
potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone
rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie
chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych
masłem i obsypanych
bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.4. Wyrośnięte
chałki smarujemy
jajkiem i posypujemy kruszonką.5. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia.Smacznego!!!