Wykonanie

Ostatnio zakochałam się w
drożdżowych wypiekach!! Moje ukochane bajgle robiłam już kilka
razy czy
drożdżowe bułeczki mojej kochanej mamusi, które muszę koniecznie kiedyś wam pokazać! Albo
strucla makowa!
Bułki... generalnie wszystko gdzie można wyczuć minimalnie smak
drożdży. Wczoraj razem z przyjaciółką upiekłyśmy
chałki które tak mi się już śniły po nocach. Coraz bardziej podoba mi się domowe
pieczywo. Wiem co tam jest i jest smaczniejsze o wiele bardziej. Jeszcze muszę chlebek zrobić, ale to już jak odwiedzę mój kochany domek za którym tak bardzo tęsknię.
Chałka wyszła przepyszna!! Delikatna, mięciutka i puszysta... nie za słodka, żeby można zasłodzić ją dodatkami. W skali od 1 do 10 dostaje 12!

Pełnoziarnista
chałka (2 średnie sztuki)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej20g
drożdży świeżych2 łyżki
cukru2
jajkaszczypta
soli20g
masła100ml
mlekarodzynkiZ letniego
mleka, łyżki
cukru,
drożdży i łyżki
pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min.
Jajko +
białko ubijamy mikserem na puszystą masę. Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy
jajka,
sól, łyżkę
cukru i rozczyn i ugniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy rozpuszczone
masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie na oprószoną
mąką stolnicę wykładamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich dzielimy jeszcze na trzy. Staramy się rozwałkować ciasto. Mamy uzyskać wałki, które następnie zlepiamy u jednego z końców. I zaplatamy warkocze.
Chałki odstawiamy na 20min do wyrośnięcia. Po tym czasie włączamy piekarnik na 170 stopni.
Chałki smarujemy
żółtkiem rozbełtanym z łyżką
mleka i posypujemy
rodzynkami. Ciasto wstawiamy na pół nagrzanego piekarnika (dzięki temu istnieje możliwość, że
chałki jeszcze urosną) Pieczemy 30min od nagrzania się piekarnika.Smacznego
