ßßß Cookit - przepis na OGÓRKI MAŁOSOLNE

OGÓRKI MAŁOSOLNE

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic pyszniejszego od kanapki z paprykarzem lub prawdziwym, domowym pasztetem i ogórkiem małosolnym! Nigdy nie wytrzymam tych trzech przepisowych dni i wcinam ogórki jeszcze takie zielone, mało ukiszone, chrupiące, delikatnie tylko muśnięte zapachem czosnku i kopru.
Składniki (słoik 1 , 8 litra):
1 kg ogórków
2 gałązki koperku z baldachimem
2 ząbki czosnku
2 liście porzeczki czarnej
750 ml zimnej wody
1 łyżka soli kamiennej
Słoik (ogórki można kisić również w specjalnych kamionkowych naczyniach) myjemy porządnie i wyparzamy razem z zakrętką.
Każdego ogórka szorujemy dokładnie za pomocą drucianki. Usuwamy skórkę z ząbków czosnku. Wybieramy koper, który jest już lekko suchy, brązowawy, a tym samym bardziej aromatyczny. Płuczemy liście czarnej porzeczki (zmieniają smak ogórków i kolor).
Na dnie słoików układamy ząbki czosnku i zwinięte gałązki kopru. Wciskamy (dosłownie) ogórki - muszą ściśle do siebie przylegać. Pomiędzy nimi umieszczamy listki porzeczki.
Zimną wodę mieszamy z solą. Tak przygotowaną solanką zalewamy ogórki (woda musi je całkowicie przykryć). Odkładamy je na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie najczęściej są już gotowe.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/ogorki-maosolne.html