Wykonanie
Ogórki małosolne, idealne do obiadu z
jajkiem sadzonym i młodymi ziemniaczkami z
masełkiem i dużą ilością
koperku mmm... pychaSkładniki:2 kg
ogórków gruntowych2 zestawy do kiszenia2 główki
czosnkusól kamienna jodowana (po łyżce stołowej na 1 l
wody czyli 3 łyżki)3 l
wodyPrzygotowanie:
Ogórki myjemy i wkładamy do garnka lub wielkiego słoika do kiszenia (ja mam słoik na 3 l
wody),
między ogórki wciskamy ząbki
czosnku a na wierzchu upychamy
koper (ja wyrzucam liście
chrzanu) w garnku gotujemy 3 l
wody z 3 łyżkami
soli i gorącą zalewą zalewamy
ogórki, słoik odstawiamy po przestygnięciu
wody w zacienione miejsce.
Ogórki są gotowe po 3 dniach. Smacznego