ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ogórki małosolne, idealne do obiadu z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniaczkami z masełkiem i dużą ilością koperku mmm... pycha
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
2 zestawy do kiszenia
2 główki czosnku
sól kamienna jodowana (po łyżce stołowej na 1 l wody czyli 3 łyżki)
3 l wody
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i wkładamy do garnka lub wielkiego słoika do kiszenia (ja mam słoik na 3 l wody), między ogórki wciskamy ząbki czosnku a na wierzchu upychamy koper (ja wyrzucam liście chrzanu) w garnku gotujemy 3 l wody z 3 łyżkami soli i gorącą zalewą zalewamy ogórki, słoik odstawiamy po przestygnięciu wody w zacienione miejsce. Ogórki są gotowe po 3 dniach. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/06/ogorki-maosolne.html