Wykonanie
Pin It
Na targach pojawiły się już pierwsze gruntowe
ogórki,
pora więc zabrać się za ich kiszenie.W związku z tym dziś podpowiem Wam jak zrobić
ogórki małosolne. Ceny
ogórków małosolnych w sklepach nieco przerażają, ale przecież możemy je zrobić sami w domu. To jest bardzo proste. Ponieważ o tej
porze roku trudno o
koper do
kiszenia ogórków, wykorzystuję
suszony koper z poprzedniego roku. W lipcu lub sierpniu, kiedy
kopru jest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry nogami, a gdy wyschnie wkładam go d o suchych i czystych słoików, zakręcam i przechowuję do następnej wiosny.
Składniki:1000 g
ogórków gruntowych3-4 gałązki
koprugorąca
woda do zalania
ogórkówsól kamienna niejodowana (1 łyżka na 1 litr
wody)4 ząbki
czosnkuWykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, wkładamy do szklanego słoja lub kamionkowego czy też glinianego garnka. Na wierzchu układamy gałązki
kopru. W gorącej wodzie rozpuszczamy
sól, zalewamy nią
ogórki, tak, żeby były całkowicie przykryte
wodą. Gdy
woda przestygnie dodajemy
czosnek. Wszystko przykrywamy małym talerzykiem, żeby
ogórki nie wypływały.Garnek zostawiamy na blacie kuchenny na 1-2 dni. Po tym czasie
ogórki będą gotowe. Im cieplej w pomieszczeniu, w którym
stoją ogórki, tym szybciej zaczną się kisić.