ßßß
Składniki:10-20 kg dużych ogórków gruntowychsólczosnekwodakoper
Ogórki obrać, pokroić na 4 części i wydrążyć z nich pestkiPokroić na kwadraciki
Do każdego słoika włożyć najpierw po dwa ząbki czosnku i koper, a następnie pokrojone w kostkę ogórkiZagotować wodę. W 1 litrze wody rozpuścić 1 łyżkę soli i zalać ogórkiZakręcić słoiki, ale delikatnie, nie dokręcać!Odstawić na bok i dokręcić dopiero wtedy, gdy ogórki zaczną fermentować, tzn. pojawi się na wierzchu pianka, a woda przestanie być przezroczysta - to będzie po ok. 3-4 dniach, nie wcześniejA potem, zimą, wyjmujemy słoiczki ze spiżarki i gotujemy zupę ogórkową:)
Na zdrowie! :)Biorę udział w akcjach: