ßßß Cookit - przepis na KOMPOT RABARBAROWO - JABŁKOWY Z ANYŻOWĄ NUTKĄ

KOMPOT RABARBAROWO - JABŁKOWY Z ANYŻOWĄ NUTKĄ

nazwa

Wykonanie

3 maja 2014
Przepyszny, kwaskowaty i orzeźwiający napój domowej roboty. Połączyłam w jednej szklance zapachy i smaki, których najbardziej potrzebowały moje kubki smakowe.
KOMPOT RABARBAROWO - JABŁKOWY Z ANYŻOWĄ NUTKĄ
Składniki (2 litry napoju):
2 litry wody
3 grube łodygi rabarbaru
4 duże, kwaśne jabłka
1 cytryna
1 gwiazdka anyżu
10 goździków
cukier do smaku
W dużym garnku umieszczamy wodę, anyż i goździki. Całość gotujemy na wolnym ogniu, doprowadzając wodę do wrzenia. Następnie skręcamy ogień maksymalnie i wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka i rabarbar (nie obieramy ich) oraz sparzoną i pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Gotujemy owoce około 15-20 minut, aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy naczynie z ognia i przecedzamy kompot przez sito. Dodajemy cukier do smaku. Gotowy napój studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/05/kompot-rabarbarowo-jabkowy-z-anyzowa.html