ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru z nutą goździka

Kompot z rabarbaru z nutą goździka

nazwa

Wykonanie

Podobnie jak ciasto z rabarbarem, kompot piłam kilkanaście lat temu jeszcze w dzieciństwie. Tym razem postanowiłam wzbogacić go nutą goździków. Widziałam przepis wcześniej na mikserze kulinarnym i bardzo mi się spodobał. Bardzo lubię korzenne dodatki do różnego rodzaju napoi. Wyszedł naprawdę pyszny. Przepis z bloga 2drink.pl
Składniki :
około 1/2 kg rabarbaru
trochę ponad litr wody
niepełna szklanka cukru ( można dać mniej a potem ewentualnie dosłodzić, ja dałam mniej na oko)
5 goździków ( dla silniejszego smaku i aromatu można dodać więcej. Jak dla mnie 5 to akurat )
sok z 1/2 cytryny
Rabarbar obieramy z wierzchniej skórki. Tniemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla. Zalewamy go wodą, dodajemy resztę składników, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/05/Kompot-z-rabarbaru-z-nuta-gozdzika.html