Wykonanie
Podobnie jak ciasto z
rabarbarem, kompot piłam kilkanaście lat temu jeszcze w dzieciństwie. Tym razem postanowiłam wzbogacić go nutą
goździków. Widziałam przepis wcześniej na mikserze kulinarnym i bardzo mi się spodobał. Bardzo lubię korzenne dodatki do różnego rodzaju
napoi. Wyszedł naprawdę pyszny. Przepis z bloga 2drink.pl

Składniki :około 1/2 kg
rabarbarutrochę ponad litr
wodyniepełna szklanka
cukru ( można dać mniej a
potem ewentualnie dosłodzić, ja dałam mniej na oko)5
goździków ( dla silniejszego smaku i aromatu można dodać więcej. Jak dla mnie 5 to akurat )sok z 1/2
cytrynyRabarbar obieramy z wierzchniej skórki. Tniemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla. Zalewamy go
wodą, dodajemy resztę składników, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania.Smacznego :)