Wykonanie

Nie znałam takiej metody pieczenia
chleba. Trafiłam jednak przez przypadek na bloga Nakryty Stoliczek, gdzie właścicielka zachwala bardzo
chleb upieczony właśnie w garnku. Zmieniłam przepis (zdecydowanie wolimy
chleby na zakwasie), zakasałam rękawy i oto jest.
Chleb idealny! Pięknie wyrośnięty, z wierzchu chrupiący i rumiany, a w środku gęsty i puszysty. Od razu po wyjęciu z piekarnika zniknęło pół bochenka!Zachęcam do wprowadzania zmian w przepisie. Ja obecnie testuję różne "mączne" kombinacje (następnym razem dodam więcej
mąki pełnoziarnistej kosztem
mąki pszennej).
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, opinie i zdjęcia Waszych
chlebów, jako że jestem nowicjuszką w tej dziedzinie.Składniki (1 duży
chleb):3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniej5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego10 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1/4 szklanki ciepłej
wody3/4 szklanki letniego
mleka3 łyżki
oliwy z oliwek1 płaska łyżka
soliGęsiarkę (bez pokrywki) umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 240*C.W dużej misce mieszamy
drożdże,
cukier oraz 4 łyżki
mleka. Dodajemy zakwas i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dokładamy przesiane przez sito
mąki,
oliwę,
sól i
mleko zmieszane z
wodą. Zarabiamy elastyczne, gładkie ciasto (jego gęstość regulujemy ciepłym
mlekiem lub
mąką pszenną). Przenosimy je do natłuszczonej miski i umieszczamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Po około 60 minutach ponownie wyrabiamy ciasto, aby je odgazować. Przekładamy je do nagrzanej, metalowej miski oprószonej
mąką lub specjalnego kosza i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie (ostrożnie!) wyjmujemy bardzo gorący garnek żeliwny z piekarnika, oprószamy dno
mąką i przekładamy do niego energicznie ciasto (nie martwcie się, że opadło - to normalne). Gęsiarkę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 30 - 35 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, skręcamy temperaturę do 180*C i dopiekamy chlebek 20 minut.
Chleb jest gotowy, gdy ładnie się zarumieni, a po stuknięciu od
spodu wyda głuchy dźwięk.


