Wykonanie

Niezastąpiony dodatek do ciast. Uwielbiany przeze mnie głównie w keksach.Te kolorowe kosteczki cudownie sprawdzają się również jako dekoracja wypieków- nie ma nic piękniejszego od wielkanocnej baby ozdobionej kandyzowanymi
owocami (wiem, piękno to pojęcie względne). Szczerze powiedziawszy, nim zamknęłam je w słoiczku, zniknęła ich już znaczna część- przepyszny smakołyk! Już widzę te tłustoczwartkowe pączki polane lukrem i oblepione tymi bajecznymi
owocami w cukrze.Składniki:1/2 papai1/2
ananasa1/2
mangoskórka z 10
limonek2 szklanki
cukru1 szklanka
wodyPrzygotowujemy skórkę z
limonki.Z każdego
owocu ściągamy skórkę, zalewamy
wodą i moczymy przez noc (
wodę należy często zmieniać). Następnego dnia skórki płuczemy i ponownie zalewamy
wodą. Gotujemy je 30 minut, odcedzamy i studzimy. Usuwamy albedo, pozostałość kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy kawałki do rondelka, zalewamy 3 łyżami
wody i dodajemy 1/2 szklanki
cukru. Ponownie gotujemy na małym ogniu, często mieszając.
Woda musi do końca odparować, co trwa około 20 minut. Pod koniec najlepiej przełożyć skórki na sito, żeby pozbyć się nadmiaru
syropu. Nim
owoce zamkniemy w słoiczku trzeba je jeszcze wysuszyć (inaczej się posklejają). W tym celu rozkładamy je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w zacienione miejsce. Po godzinie są gotowe.Przygotowujemy kostkę
owocową.Ze względu na podobną konsystencję miąższu papai,
mango i
ananasa,
owoce te możemy gotować w jednym naczyniu. Nie mogą jednak być zbyt dojrzałe*.Obieramy
ananasa.Odcinamy wierzch i piętkę
owocu. Przecinamy go na 4 części. Z każdej odcinamy najpierw twardy, niejadalny trzpień, a następnie skórkę.
Mango i
papaję obieramy i kroimy na cząstki. Czysty miąższ
owocowy kroimy w drobną kosteczkę.W rondelku o grubym dnie umieszczamy 1 i 1/2 szklanki
cukru i szklankę
wody. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia i gotujemy ją na małym ogniu 5 minut, aż nieco zgęstnieje. Dokładamy
owoce. Są bardzo delikatne, więc do mieszania używamy wyłącznie łyżki drewnianej (strony wypukłej). Staramy się jak najrzadziej wprowadzać kostki w ruch. Po około 15 minutach wyławiamy
owoce za pomocą łyżki z sitkiem i rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej
cukrem pudrem. Wkładamy blaszkę do lekko nagrzanego piekarnika na 30 minut. W ten sposób osuszamy
owoce z nadmiaru
syropu (wyparuje prawie całkowicie). Wyjmujemy
owoce z piekarnika i odstawiamy w zacienione miejsce na minimum 2 godziny.W słoiczku mieszamy ze sobą kandyzowane
owoce i skórkę z
limonki. Ja dodałam jeszcze kandyzowaną skórkę z innych
cytrusów .


* Jak sprawdzić, czy
owoce są dojrzałe?Możemy sprawdzić to "namacalnie", naciskając skórkę palcami, ewentualnie wbijając paznokieć. W dojrzały
owoc będzie się on wbijał bez problemu.
AnanasDodatkowo można wykonać test z listkami. Należy wyrwać jeden z
młodych listków. Jeśli wychodzi dość łatwo, to znaczy, że
owoc jest dojrzały i miękki w środku.
PapajaDojrzała
papaja zmienia kolor z zielonego na
pomarańczowy lub ciemnożółty.
MangoDojrzałe
mango ma intensywny zapach.