ßßß Cookit - przepis na PRECLE BAWARSKIE Z SOLĄ I KMINKIEM

PRECLE BAWARSKIE Z SOLĄ I KMINKIEM

nazwa

Wykonanie

Składniki:
20 g drożdży świeżych
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
łyżka cukru
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
60 g masła
sól morska
kminek
1 żółtko
5 łyżek sody oczyszczonej
2 l wody
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże, sól oraz mleko podgrzane z masłem. Zarabiamy ciasto- powinno być elastyczne i miękkie. Przekładamy je do natłuszczonej oliwą miski i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Dzielimy je na 8-10 części.
Z każdego kawałka formujemy wałeczek o długości około 50 cm. Następnie skręcamy go w precla (obrazkowa instrukcja poniżej).
Włączamy piekarnik. Nagrzewamy go do 200*C.
W garnku zagotowujemy 2 litry wody. Wsypujemy sodę oczyszczoną (całą torebkę). Wrzucamy precle ostrożnie do garnka (pojedynczo) i gotujemy każdy ok. 30 sekund z każdej strony (bez obaw- będą sobie spokojnie dryfować po powierzchni wody ;-)). Potem wyjmujemy je, odsączamy i układamy na blaszce oprószonej mąką. Smarujemy je żółtkiem ubitym z łyżką wody i posypujemy obficie grubą solą lub kminkiem. Wstawiamy precelki do piekarnika na jakieś 10-15 minut. Często i gęsto podważamy je łopatką, żeby nie przywarły na amen do brytfanny.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/09/precle-bawarskie-z-sola-i-kminkiem.html