Wykonanie

Składniki:20 g
drożdży świeżych1 i 1/2 szklanki ciepłego
mlekałyżka
cukru600 g
mąki pszennej2 łyżeczki
soli60 g
masłasól morskakminek1
żółtko5 łyżek
sody oczyszczonej2 l
wodyPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy wyrośnięte
drożdże,
sól oraz
mleko podgrzane z
masłem. Zarabiamy ciasto- powinno być elastyczne i miękkie. Przekładamy je do natłuszczonej
oliwą miski i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony
mąką blat. Dzielimy je na 8-10 części.Z każdego kawałka formujemy wałeczek o długości około 50 cm. Następnie skręcamy go w precla (obrazkowa instrukcja poniżej).Włączamy piekarnik. Nagrzewamy go do 200*C.W garnku zagotowujemy 2 litry
wody. Wsypujemy
sodę oczyszczoną (całą torebkę). Wrzucamy precle ostrożnie do garnka (pojedynczo) i gotujemy każdy ok. 30 sekund z każdej strony (bez obaw- będą sobie spokojnie dryfować po powierzchni
wody ;-)).
Potem wyjmujemy je, odsączamy i układamy na blaszce oprószonej
mąką. Smarujemy je
żółtkiem ubitym z łyżką
wody i posypujemy obficie grubą
solą lub
kminkiem. Wstawiamy
precelki do piekarnika na jakieś 10-15 minut. Często i gęsto podważamy je
łopatką, żeby nie przywarły na amen do brytfanny.






