Wykonanie
Awokado (smaczliwka), to
owoc niezwykle zdrowy. Zawiera: kwasy omega-3 i witaminę E (zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimer’a); jednonienasycone tłuszcze (pomagają obniżać ciśnienie
krwi), naturalny kwas foliowy (wskazany u kobiet w ciąży), luteinę (chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym), potas (reguluje ciśnienia
krwi), polifenole i flawonoidy (posiadają właściwości przeciwzapalne).Według mnie nie ma jakiegoś konkretnego smaku. Śmiem nawet stwierdzić, iż jest neutralny. Warto więc spożywać go z
solą morską,
oliwą z oliwek,
cytryną lub
octem. Ja dziś przygotowałam pastę, która bardzo mi smakuje. Podałam ją do obiadu jako zamiennik tradycyjnej surówki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, dań z grilla, czy fast-foodu.GUACAMOLESkładniki:3 bardzo dojrzałe
awokado1
pomidor1/2
cebuli czerwonejsok z 1
limonki2 ząbki
czosnkusólpieprz białypęczek
natki pietruszkiAwokado kroimy na połówki, usuwamy pestkę, a czysty miąższ rozcieramy widelcem. Dodajemy do niego
sok z limonki, pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę i
pomidora (bez gniazd nasiennych),
czosnek roztarty z
solą, szczyptę
pieprzu białego oraz posiekaną
natkę pietruszki. Mieszamy całość.