Wykonanie
Pyszne, uniwersalne danie. Rolada na bazie
kaszy kukurydzianej ma piękny, intensywny kolor słońca i idealnie prezentuje się na
stole zarówno jako samodzielna gwiazda posiłku, jak też dodatek do
mięsa. Możemy przygotować ją w wersji dla wegetarian- wówczas zrezygnujmy z
szynki, a dodajmy np. kremowy
serek wymieszany z drobno posiekanym
szczypiorkiem. Danie to sprawdzi się również na śniadanie- rolada doskonale przechowuje się w lodówce, rano wystarczy ją tylko poporcjować i podsmażyć na patelni. Polecam!Składniki:· 2 szklanki
kaszy kukurydzianej· 4 szklanki
wody·
sól· łyżka
masła· 100 g
sera mimolette· 3 średniej wielkości
bakłażany·
olej do smażenia· łyżka
octu balsamicznego· łyżeczka
brązowego cukru· kilka plasterków
szynkiBakłażana kroimy w drobną kostkę i smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym. Po kilku minutach posypujemy łyżeczką
brązowego cukru, doprawiamy
solą i
octem balsamicznym. Jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy do miski, żeby wystygł.Na tej samej patelni podsmażamy
szynkę.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę
masła i starty na tarce o dużych oczkach
ser. Dokładnie mieszamy, aż
ser się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Masę przekładamy na papier do pieczenia- formujemy prostokąt. Układamy plasterki
szynki. Wykładamy przestudzonego
bakłażana- pozostawiając 1 cm rant.Za pomocą papieru zawijamy roladę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Kroimy w grube plastry i podajemy. Plastry rolady może my również przed podaniem obsmażyć na patelni. Smacznego!