ßßß Cookit - przepis na Wytrawna rolada z kaszy kukurydzianej faszerowana szynką i bakłażanem

Wytrawna rolada z kaszy kukurydzianej faszerowana szynką i bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Pyszne, uniwersalne danie. Rolada na bazie kaszy kukurydzianej ma piękny, intensywny kolor słońca i idealnie prezentuje się na stole zarówno jako samodzielna gwiazda posiłku, jak też dodatek do mięsa. Możemy przygotować ją w wersji dla wegetarian- wówczas zrezygnujmy z szynki, a dodajmy np. kremowy serek wymieszany z drobno posiekanym szczypiorkiem. Danie to sprawdzi się również na śniadanie- rolada doskonale przechowuje się w lodówce, rano wystarczy ją tylko poporcjować i podsmażyć na patelni. Polecam!
Składniki:
· 2 szklanki kaszy kukurydzianej
· 4 szklanki wody
· sól
· łyżka masła
· 100 g sera mimolette
· 3 średniej wielkości bakłażany
· olej do smażenia
· łyżka octu balsamicznego
· łyżeczka brązowego cukru
· kilka plasterków szynki
Bakłażana kroimy w drobną kostkę i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po kilku minutach posypujemy łyżeczką brązowego cukru, doprawiamy solą i octem balsamicznym. Jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy do miski, żeby wystygł.
Na tej samej patelni podsmażamy szynkę.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i starty na tarce o dużych oczkach ser. Dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Masę przekładamy na papier do pieczenia- formujemy prostokąt. Układamy plasterki szynki. Wykładamy przestudzonego bakłażana- pozostawiając 1 cm rant.
Za pomocą papieru zawijamy roladę. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Kroimy w grube plastry i podajemy. Plastry rolady może my również przed podaniem obsmażyć na patelni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/wytrawna-rolada-z-kaszy-kukurydzianej.html