Wykonanie
Na śniadanie, lunch do pracy, jako przekąska do szkoły, przystawka czy też dodatek do głównego dania w zastępstwie tradycyjnych
ziemniaków,
makaronu czy
ryżu. Polenta zawsze sprawdzi się idealnie. Osobiście nie przepadam za polentą w postaci puree. Za to uwielbiam tą ze złocistą, chrupiącą skórką, doprawioną wyrazistym
serem i delikatną nutą
suszonych pomidorów. Polecam!Składniki2 szklanki
wody1 łyżeczka
soliszklanka
kaszki kukurydzianejŁyżka
masła50 g
sera twardego dziugaskilka łyżek
oleju spod suszonych pomidorów do obsmażenia polenty
ser dziugas do podaniakilka
suszonych pomidorów z
oleju do podania
oliwki do podaniaNa 2 szklanki gotującej się
wody z dodatkiem
soli wsypujemy 1 szklankę
kaszy i gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia
wody- cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy dużą łyżkę
masła i starty na tarce o dużych oczkach
ser dziugas. Płytkie naczynie wykładamy folią, przekładamy do niego polentę wygładzając powierzchnię. Całość studzimy. Kiedy polenta zastygnie wyjmujemy z naczynia, kroimy w kwadraty, a następnie obsmażamy je z każdej strony na dobrze rozgrzanym
oleju aromatyzowanym
suszonymi pomidorami. Polentę podajemy z
oliwkami,
serem dziugas i
suszonymi pomidorami. Smacznego!