ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca polenta

Chrupiąca polenta

nazwa

Wykonanie

Na śniadanie, lunch do pracy, jako przekąska do szkoły, przystawka czy też dodatek do głównego dania w zastępstwie tradycyjnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Polenta zawsze sprawdzi się idealnie. Osobiście nie przepadam za polentą w postaci puree. Za to uwielbiam tą ze złocistą, chrupiącą skórką, doprawioną wyrazistym serem i delikatną nutą suszonych pomidorów. Polecam!
Składniki
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
szklanka kaszki kukurydzianej
Łyżka masła
50 g sera twardego dziugas
kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów do obsmażenia polenty
ser dziugas do podania
kilka suszonych pomidorów z oleju do podania
oliwki do podania
Na 2 szklanki gotującej się wody z dodatkiem soli wsypujemy 1 szklankę kaszy i gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody- cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy dużą łyżkę masła i starty na tarce o dużych oczkach ser dziugas. Płytkie naczynie wykładamy folią, przekładamy do niego polentę wygładzając powierzchnię. Całość studzimy. Kiedy polenta zastygnie wyjmujemy z naczynia, kroimy w kwadraty, a następnie obsmażamy je z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju aromatyzowanym suszonymi pomidorami. Polentę podajemy z oliwkami, serem dziugas i suszonymi pomidorami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/chrupiaca-polenta.html