Wykonanie
We wcześniejszym
poście zaproponowałam przepis na słodkie śniadanie -
budyń sernikowy to nie lada gratka dla każdego łasucha. Dziś coś w wersji wytrawnej, co przypadnie do gustu nieco starszym dzieciom/ młodzieży.Takie śniadanie na ciepło
doda energii na cały dzień. Na talerzu królować ma pyszny polski
ser- bundz. Jak wiadomo m
leko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem niezbędnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dzięki nim uzupełniamy naszą dietę o wapń i witaminy. :) Więc do dzieła.
MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGOSKŁADNIKI 2 porcje:· ok. 400 g
sera bundz - ilość zależy od apetytu osób, dla których szykujemy śniadanie ;)· 400 g pokrojonej w drobną kostkę dyni (na śniadanie idealna będzie mrożona, nikt z rana nie ma ochoty walczyć z twardą skórką dyni ;) )· 2 kromki
chleba orkiszowego·
olej rzepakowy do smażenia· łyżeczka
masła solonego· 2 duże łyżki pesto·
pieprz· garść
orzeszków ziemnych (niesolonych)· garść
pistacji· łyżka
octu balsamicznego· pół łyżeczki świeżo startego
imbiru· pół łyżeczki mielonej
trawy cytrynowejNa patelni podgrzewamy odrobiną
oleju rzepakowego. Dodajemy drobno pokrojoną
dynię i smażymy do miękkości (co dzieje się szybko, zważywszy na to że
dynia jest drobno pokrojona), dodając pod koniec pesto. Doprawiamy
pieprzem,
octem balsamicznym,
trawą cytrynową i
imbirem.
Orzeszki ziemne i
pistacje lekko siekamy i dodajemy do dyni, całość delikatnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
masło solone i smażymy grzanki.Na patelni, na której smażyliśmy
dynię, krótko podgrzewamy z obu stron grube plastry bundzu-
ser musi zacząć się topić. Na talerzu układamy porcję dyni, obok
ser, który delikatnie solimy i posypujemy uprażonymi
orzeszkami ziemnymi, a na nim grzanki i odrobinę
natki pietruszki. Smacznego!