ßßß Cookit - przepis na Bundz na ciepło z grzankami i dynią

Bundz na ciepło z grzankami i dynią

nazwa

Wykonanie

We wcześniejszym poście zaproponowałam przepis na słodkie śniadanie - budyń sernikowy to nie lada gratka dla każdego łasucha. Dziś coś w wersji wytrawnej, co przypadnie do gustu nieco starszym dzieciom/ młodzieży.Takie śniadanie na ciepło doda energii na cały dzień. Na talerzu królować ma pyszny polski ser- bundz. Jak wiadomo m leko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem niezbędnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dzięki nim uzupełniamy naszą dietę o wapń i witaminy. :) Więc do dzieła.
MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO
SKŁADNIKI 2 porcje:
· ok. 400 g sera bundz - ilość zależy od apetytu osób, dla których szykujemy śniadanie ;)
· 400 g pokrojonej w drobną kostkę dyni (na śniadanie idealna będzie mrożona, nikt z rana nie ma ochoty walczyć z twardą skórką dyni ;) )
· 2 kromki chleba orkiszowego
· olej rzepakowy do smażenia
· łyżeczka masła solonego
· 2 duże łyżki pesto
· pieprz
· garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
· garść pistacji
· łyżka octu balsamicznego
· pół łyżeczki świeżo startego imbiru
· pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
Na patelni podgrzewamy odrobiną oleju rzepakowego. Dodajemy drobno pokrojoną dynię i smażymy do miękkości (co dzieje się szybko, zważywszy na to że dynia jest drobno pokrojona), dodając pod koniec pesto. Doprawiamy pieprzem, octem balsamicznym, trawą cytrynową i imbirem. Orzeszki ziemne i pistacje lekko siekamy i dodajemy do dyni, całość delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło solone i smażymy grzanki.
Na patelni, na której smażyliśmy dynię, krótko podgrzewamy z obu stron grube plastry bundzu- ser musi zacząć się topić. Na talerzu układamy porcję dyni, obok ser, który delikatnie solimy i posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi, a na nim grzanki i odrobinę natki pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/bundz-na-ciepo-z-grzankami-i-dynia.html