ßßß Cookit - przepis na Zapiekane kalarepki z kaszą jaglaną i ogórkami małosolnymi

Zapiekane kalarepki z kaszą jaglaną i ogórkami małosolnymi

nazwa

Wykonanie

Pyszny, zdrowy i lekki obiad - idealny dla każdego!
Składniki:
· 2 kalarepki
· łyżeczka cukru
· 100 g kaszy jaglanej
· 7-8 suszonych pomidorów
· garść oliwek
· 4 ogórki małosolne
· olej spod suszonych pomidorów- 1-2 łyżki
· sól
· pieprz
· łyżka masła klarowanego
· łyżka octu balsamicznego
Kalarepki obieramy i gotujemy w wodzie z łyżeczką cukru ok. 50 minut. Z wystudzonych kalarepek wydrążamy środki. Usunięte resztki kalarepki drobno siekamy.
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą i gotujemy na małym ogniu w szklance wody. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, pokrojone w małą kostkę ogórki małosolne i oliwki. Dodajemy resztki kalarepki oraz łyżkę masła klarowanego. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy kalarepki. Delikatnie skrapiamy olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/06/zapiekane-kalarepki-z-kasza-jaglana-i.html