Wykonanie
Już dawno nie było u mnie przepisu na domowe
lody.
Pora to zmienić, zwłaszcza że robi się coraz cieplej i z chęcią sięgamy po chłodzące, lekkie desery. A że lubię dosyć nietypowe (ale zapewniam że baaardzo pyszne)
lody, dziś nie może być inaczej. Zapraszam na mega
czekoladowe lody cukiniowe z dodatkiem
rabarbaru. Mają świetną konsystencję, są delikatne i wprost rozpływają się w ustach. A co ważne nie trzeba ich kręcić w maszynce. Wystarczy schować do zamrażalnika na 1,5 godziny i już możemy zajadać ;) .Składniki (4 porcje):· 270 g
cukini (1 średnia)· 1 tabliczka
czekolady Goplana- Klasyczna Gorzka 90g· 1 tabliczka
czekolady Goplana- Oryginalna
Mleczna 90g· 1 tabliczka
czekolady Goplana Toffino 90g· 2 łyżki
cukru pudru· szklanka
śmietanki 36%· łyżka ekstraktu
waniliowego· duża łodyga
rabarbaru· łyżka
mleka w proszkuCukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy razem z pokrojonym w drobną kostkę
rabarbarem na wolnym ogniu do miękkości. Warzywa blendujemy. Do gorącego warzywnego puree dodajemy połamane na cząstki
czekolady i dokładnie mieszamy, żeby się rozpuściły. Całość chłodzimy w lodówce.
Śmietankę ubijamy z
cukrem pudrem i ekstraktem
waniliowym na puszysto. Do przestudzonej
cukinii z
czekoladą dodajemy
śmietankę i
mleko w proszku. Całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na ok. 1,5 - 2 godziny. Domowe
lody gotowe. Świetnie komponują się ze świeżymi
truskawkami. Smacznego!