Wykonanie
Od tego przepisu Internet aż huczał. Jedni pisali, że to niezdrowa bomba kaloryczna, inni zaś, że oddaliby wszystko z jeden kawałek. Postanowiłam wyrobić swoje własne zdanie na jego temat. Myślę, że raz na jakiś czas mały kawałek takiego deseru nikomu nie zaszkodzi (wszystko w granicach zdrowego rozsądku). Deser rzeczywiście do niskokalorycznych nie należy. Jest bardzo słodki i nieźle zapycha. Ale raz się żyje :)Oryginalny przepis pochodzi bloga Kraina Sosny

SKŁADNIKI: (tortownica 20-24 cm)Spód:200 g
czekolady (gorzka i
mleczna)2 łyżki
masłaMasa:500 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki 36% (słodkiej)3 łyżki
cukru pudruop.
cukru wanilinowego (lub
waniliowego)2 łyżki
żelatyny + gorąca
woda do rozpuszczenia
Krówka:250 g masy krówkowej (kajmaku)1 łyżka
masła100 g
orzeszków ziemnych niesolonychPolewa:200 g
czekolady (gorzka i
mleczna)100 ml
śmietanki 36% (słodkiej)PRZYGOTOWANIE:Spód: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekolady połamać i roztopić w kąpieli
wodnej z
masłem. Lekko przestudzić i wylać równomiernie na dno tortownicy. Tortownicę włożyć do zamrażarki aż
czekolada zastygnie.Masa:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i odstawić do wystygnięcia.Mikserem ubić
śmietankę z
cukrem waniliowym na sztywno. W osobnej misce połączyć
mascarpone z
cukrem pudrem. Ubitą
śmietankę przełożyć do
mascarpone i delikatnie połączyć. Na końcu delikatnie miksując dodać małym ciurkiem ostudzoną
żelatynę i natychmiast masę wylać na
czekoladowy spód. Na masę wyłożyć równomiernie
orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość włożyć do lodówki.
Krówka: Masę kajmakową przełożyć z
masłem do rondelka i lekko podgrzać. Całość wyłożyć na masę pokrywając orzeszki. Schłodzić.Polewa:
Czekolady połamać i roztopić w kąpieli
wodnej. W tym samym czasie podgrzać w rondelku
śmietankę.
Śmietankę przelać do roztopionej
czekolady i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Polewą pokryć masę
krówkową i całość ostatni raz dobrze schłodzić.Rady: Deser najlepiej się kroi rozgrzanym w wodzie nożem. Smacznego!