ßßß
SKŁADNIKI: (tortownica 20-24 cm)Spód:200 g czekolady (gorzka i mleczna)2 łyżki masłaMasa:500 g serka mascarpone250 ml śmietanki 36% (słodkiej)3 łyżki cukru pudruop. cukru wanilinowego (lub waniliowego)2 łyżki żelatyny + gorąca woda do rozpuszczeniaKrówka:250 g masy krówkowej (kajmaku)1 łyżka masła100 g orzeszków ziemnych niesolonychPolewa:200 g czekolady (gorzka i mleczna)100 ml śmietanki 36% (słodkiej)PRZYGOTOWANIE:Spód: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Lekko przestudzić i wylać równomiernie na dno tortownicy. Tortownicę włożyć do zamrażarki aż czekolada zastygnie.Masa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i odstawić do wystygnięcia.Mikserem ubić śmietankę z cukrem waniliowym na sztywno. W osobnej misce połączyć mascarpone z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę przełożyć do mascarpone i delikatnie połączyć. Na końcu delikatnie miksując dodać małym ciurkiem ostudzoną żelatynę i natychmiast masę wylać na czekoladowy spód. Na masę wyłożyć równomiernie orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość włożyć do lodówki.Krówka: Masę kajmakową przełożyć z masłem do rondelka i lekko podgrzać. Całość wyłożyć na masę pokrywając orzeszki. Schłodzić.Polewa: Czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. W tym samym czasie podgrzać w rondelku śmietankę. Śmietankę przelać do roztopionej czekolady i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Polewą pokryć masę krówkową i całość ostatni raz dobrze schłodzić.Rady: Deser najlepiej się kroi rozgrzanym w wodzie nożem. Smacznego!