ßßß Cookit - przepis na Wątróbka w czerwonych porzeczkach z mini cebulkami i batatowymi kluseczkami

Wątróbka w czerwonych porzeczkach z mini cebulkami i batatowymi kluseczkami

nazwa

Wykonanie

Dziś pyszne i szybkie danie obiadowe- wątróbka w towarzystwie czerwonych porzeczek, papryki i mini cebulek. Połączenie wątróbki, papryki i porzeczek nie jest tutaj przypadkowe - nie chodzi tylko o smak, choć oczywiście smakowo składniki te doskonale współgrają, ale również o właściwości zdrowotne dania. Żelazo zawarte w wątróbce wchłania się jedynie w obecności witaminy C, której, jak wiadomo, duże ilości znajdziemy zarówno w porzeczkach jak i papryce. Zapraszam!
Składniki:
· 30 dag wątróbki drobiowej
· 2 łyżki oleju rzepakowego
· 2 duże garście czerwonych porzeczek
· 10 małych cebulek
· mała czerwona papryka
· pęczek natki pietruszki
· sól
· pieprz
Wątróbkę oczyszczamy z błon i żył, płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy na nim wątróbki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka.
Porzeczki oczyszczamy, myjemy i suszymy. Paprykę pozbawiamy gniada nasiennego i drobno kroimy. 5 cebulek kroimy w piórka. Pozostałe 5 zostawiamy w całości. Na pozostałym na patelni tłuszczu po obsmażaniu wątróbek obsamażamy porzeczki, cebulę i paprykę. Warzywa i owoce przekładamy do wątróbki. Całość podlewamy niedużą ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec oprószamy solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kluseczkami batatowymi. Smacznego!
KLUSKI:
- 1 batat
-3 łyżki- mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- sól do smaku
Batata gotujemy do miękkości. Następnie tłuczemy na puree, zagęszczamy mąką, doprawiamy solą. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody formując łezki za pomocą 2 łyżeczek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody, od razu je odcedzamy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/07/watrobka-w-czerwonych-porzeczkach-z.html