Wykonanie
Dziś pyszne i szybkie danie obiadowe-
wątróbka w towarzystwie czerwonych
porzeczek,
papryki i mini
cebulek. Połączenie
wątróbki,
papryki i
porzeczek nie jest tutaj przypadkowe - nie chodzi tylko o smak, choć oczywiście
smakowo składniki te doskonale współgrają, ale również o właściwości zdrowotne dania. Żelazo zawarte w
wątróbce wchłania się jedynie w obecności witaminy C, której, jak wiadomo, duże ilości znajdziemy zarówno w porzeczkach jak i
papryce. Zapraszam!Składniki:· 30 dag
wątróbki drobiowej· 2 łyżki
oleju rzepakowego· 2 duże garście czerwonych
porzeczek· 10 małych
cebulek· mała
czerwona papryka· pęczek
natki pietruszki·
sól·
pieprzWątróbkę oczyszczamy z błon i żył, płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy
olej. Obsmażamy na nim
wątróbki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka.
Porzeczki oczyszczamy, myjemy i suszymy.
Paprykę pozbawiamy gniada nasiennego i drobno kroimy. 5
cebulek kroimy w piórka. Pozostałe 5 zostawiamy w całości. Na pozostałym na patelni tłuszczu po obsmażaniu
wątróbek obsamażamy
porzeczki,
cebulę i
paprykę.
Warzywa i owoce przekładamy do
wątróbki. Całość podlewamy niedużą ilością
wody i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec oprószamy
solą i
pieprzem. Na talerzu dekorujemy drobno posiekaną
natką pietruszki. Podajemy z kluseczkami batatowymi. Smacznego!KLUSKI:- 1
batat-3 łyżki-
mąki orkiszowej pełnoziarnistej-
sól do smaku
Batata gotujemy do miękkości. Następnie tłuczemy na puree, zagęszczamy
mąką, doprawiamy
solą. Gotujemy w dużej ilości osolonej
wody formując
łezki za pomocą 2 łyżeczek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię
wody, od razu je odcedzamy. Smacznego!