Zapraszam na pyszne, młodziutkie cukinie faszerowane nadzieniem przygotowanym na bazi młodych, gotowanych ziemniaków oraz chudego twarogu.Składniki:· 2 małe okrągłe cukinie żółte· 3 średnie młodeziemniaki· 1 duża cebula· 200 g chudego twarogu· sól· pieprz· gałka muszkatołowa· olej rzepakowy do smażeniaopcjonalnie (w wersji dla mięsożerców) ulubiona wiejska kiełbasa usmażona na patelni do podaniaZ cukinii odkrawamy kapturek, wydrążamy środki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz pokrojony farsz z cukinii. Całość smażymy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Blendujemy z twarogiem na gładką masę. Dodajemy do niej podsmażony miąższ cukinii z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą faszerujemy cukinie, przykrywamy je odkrojonymi wcześniej czapeczkami. Pieczmy je do miękkości ok. 45-55 minut ( w zależności od wielkości) , temp. 190 stopni. Smacznego!