ßßß Cookit - przepis na Ruskie, okrągłe, zielone i żółte... cukinie pieczone

Ruskie, okrągłe, zielone i żółte... cukinie pieczone

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne, młodziutkie cukinie faszerowane nadzieniem przygotowanym na bazi młodych, gotowanych ziemniaków oraz chudego twarogu.
Składniki:
· 2 małe okrągłe cukinie żółte
· 3 średnie młode ziemniaki
· 1 duża cebula
· 200 g chudego twarogu
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa
· olej rzepakowy do smażenia
opcjonalnie (w wersji dla mięsożerców) ulubiona wiejska kiełbasa usmażona na patelni do podania
Z cukinii odkrawamy kapturek, wydrążamy środki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz pokrojony farsz z cukinii. Całość smażymy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Blendujemy z twarogiem na gładką masę. Dodajemy do niej podsmażony miąższ cukinii z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą faszerujemy cukinie, przykrywamy je odkrojonymi wcześniej czapeczkami. Pieczmy je do miękkości ok. 45-55 minut ( w zależności od wielkości) , temp. 190 stopni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/07/ruskie-okrage-zielone-i-zote-cukinie.html