Wykonanie
Dziś zaproponuję pyszny i szybki deser dla miłośników sernika. Chrupkie
herbatniki pod wpływem gotowanej masy serowej przyjemnie wilgotnieją i zamieniają się w błyskawiczne ciasto sernikowe. W połączeniu ze słodkim i orzeźwiającym
kiwi oraz chrupiącymi skarmelizowanymi orzeszkami
nerkowca tworzą idealną kompozycję
smakową. Myślę, że jest to ciekawa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego sernika. Naprawdę warto ją wypróbować!


Składniki:· ok. 200 g
herbatników· 400 g zmielonego
twarogu1
jajko· 1
budyń waniliowy· 1 łyżka
mąki ziemniaczanej· odrobina
mleka· 0,5 szklanki
brązowego cukru· 100 g
masłaDodatkowo:· 2
kiwi· 100 g
nerkowców· 60 g
masła· 1-2 łyżki
brązowego cukruPrzygotowujemy gotowaną masę
serową. W odrobinie
mleka rozrabiamy proszek budyniowy,
mąkę oraz
jajko. W rondelku topimy
masło z
cukrem, dodajemy
ser- cały czas mieszamy, aby powstała nam jednolita masa. Najlepiej jest to robić na niewielkim płomieniu. Dodajemy masę budyniową i cały czas mieszamy do momentu, aż masa się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Kiedy
ser nieco przestygnie przekładamy nim
herbatniki. Zdobimy
kiwi i skarmelizowanymi
nerkowcami (roztapiamy
masło, dodajemy
cukier i
nerkowce, trzymamy na ogniu do momentu aż
orzechy zbrązowieją i pokryją się warstwą karmelu). Plasterki
kiwi i orzeszki dodajemy również do środka
ciasteczek. Smacznego!
