Wykonanie
Masło orzechowe mogłabym wyjadać łyżką prosto ze słoika. Wstyd się przyznać, ale zdarza mi się to robić. Przemycam je wszędzie: do owsianki,
ciastek, babeczek, smaruję nim tosty, naleśniki i gofry. Naturalne więc, że wylądował w moim ulubionym cieście jakim jest sernik. Masa serowa sama w sobie nie jest zbyt słodka, ale polewa i spód
ciasteczkowo-
czekoladowy podkręcają jego smak. Pycha.

Składniki:Masa serowa:-5
jajek-900g
twarogu zmielonego dwukrotnie (może być gotowy z wiaderka)-1 słoiczek (ok.350g)
masła orzechowego (u mnie zawsze crunchy) minus 2 łyżki na spód-3/4 szklanki
cukru brązowego-3/4 szklanki
śmietany 30%-3 łyżki
mąki ziemniaczanejSpód:-200g
herbatników-100g
gorzkiej czekolady-garść
orzeszków ziemnych-2 łyżki
masła orzechowegoPolewa:-2 łyżki
masła (najlepiej solonego)-2 łyżki
brazowego cukru-2 łyżki
miodu-1 łyżka
mleka-50g
gorzkiej czekolady-2 garście
orzeszków ziemnych podprażonych na suchej patelniSpód:
Herbatniki rozdrabniamy na piasek, dodajemy połamaną
czekoladę,
masło orzechowe i orzeszki i blendujemy razem. Dno tortownicy (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę
ciasteczkową przekładamy do formy,dociskamy i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki.Ciasto
serowe:
Masło orzechowe ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy
jajka, jedno po drugim. Miksując na wolnych obrotach, dodajemy partiami
twaróg i na końcu
śmietanę. Dodajemy przesianą
mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Masę wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 70 minut - środek ciasta powinien być sprężysty. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Polewa:W garnuszku podgrzewamy razem
masło,
miód,
mleko i
cukier. Mieszamy i dodajemy połamaną
czekoladę. Gdy wszystkie składniki się połączą, wsypujemy orzeszki, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Polewamy sernik i wstawiamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!