Wykonanie

Pamiętacie przepis na domowe
czekoladki jak Reese's wypełnione
masłem orzechowym? Tym razem przepis na mini serniczki o takim smaku! Spód z
krakersów, fistaszkowa masa serowa i polewa z
mlecznej czekolady (u mnie na zdjęciach w wersji gorzkoczekoladowej). Pycha! Jeśli
masło orzechowe to Wasze smaki, te mini serniczki Was zachwycą ;-).Składniki na 10 - 12 sztuk.Składniki na spód:100 g
krakersów, pokruszonych50 g
masła orzechowegoKrakersy pokruszyć w malakerze lub umieścić je w mocnym woreczku i pokruszyć przy pomocy wałka/tłuczka. Dodać
masło orzechowe i wymieszać/lekko zmiksować. Masa
ciasteczkowa może pozostać sypka.Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, rozdzielić pomiędzy nie pokruszone
krakersy (mniej więcej 1 pełna łyżka na 1 mini serniczek), wyrównać.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie2 duże
jajka140 g jasnego i miałkiego
brązowego cukru180 g
masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)45 ml
śmietany kremówki 30%1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę
serową i zmiksować do połączenia i gładkości. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej. Przygotowaną masę
serową wyłożyć do papilotek, pozostawiając około 3 mm od górnej krawędzi papilotki na
polewę czekoladową.Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut, bez termoobiegu. Powierzchnia serniczków powinna być ścięta, może lekko wyrosnąć (podczas studzenia opadnie). Wyjąć, wystudzić, schłodzić.Dodatkowo:
orzeszki ziemne solone, do posypaniapokruszone
krakersy, do posypania
Polewa czekoladowa (zastygająca):85 g
mlecznej czekolady (lub gorzkiej, jeśli lubicie)55 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%10 g
masłaW garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę i
masło. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).Ciepły sos
czekoladowy rozprowadzić po wierzchu schłodzonych serniczków. Oprószyć
solonymi orzeszkami i
krakersami. Włożyć do lodówki do stężenia polewy.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

