ßßß Cookit - przepis na Dorsz na warzywnej pierzynce pod pomidorowym pesto

Dorsz na warzywnej pierzynce pod pomidorowym pesto

nazwa

Wykonanie

Pyszny, pożywny, smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad dla całej rodziny gotowy w 20-25 minut. Delikatne i chude mięso dorsza idealnie komponuje się z warzywami przygotowanymi we włoskim stylu.
SKŁADNIKI:
warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex
świeży filet z dorsza ze skórką ok. 600-700 g
sól
pieprz
sok z cytryny
pesto rosso lub pistacjowe ok. 3 dużych łyżek
garść pistacji
garść parmezanu
ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
olej
Rozmrożone warzywa na patelnię przekładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, posypujemy je dołączoną do opakowania przyprawą włoską. Dorsza ze skórką porcjujemy na 4 zgrabne kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dorsza układamy na warzywach. Kawałki smarujemy ulubionym pesto- idealne będzie pesto rosso lub pesto pistacjowo-pietruszkowe. Dla osób, które za pesto nie przepadają możemy przygotować tą rybkę skrapiając ją jedynie odrobiną aromatyzowanego oleju np. spod suszonych pomidorów. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy startym parmezanem i drobno posiekanymi lub zmielonymi pistacjami. Skrapiamy odrobiną oleju. Pieczemy w piekarniku ok. 20-25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/dorsz-na-warzywnej-pierzynce-pod.html