Wykonanie
Karnawał w nieco innym - zdrowszym wydaniu :) . Polecam, bo smakują rewelacyjnie.Mini pączki pełnoziarniste orkiszoweSkładniki na ok. 30 mini pączków· 500 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 4
żółtka· 50 g
drożdży· 1 szklanka ciepłego
mleka· szczypta
soli· 1/3 szklanki
cukru waniliowego· 85 g roztopionego
masła· 1,5 łyżki
spirytusu· skórka z 1
pomarańczy· sok z 1
pomarańczySkładniki muszą być w temp. pokojowej. Robimy zaczyn- podgrzewamy
mleko, aby było ciepłe. Do rozkruszonych
drożdży dodajemy 1 łyżkę
cukru, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy 2 łyżki
mąki. Mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W dużej misce mieszamy resztę
mąki,
sól,
cukier, dodajemy rozczyn,
żółtka,
masło,
spirytus, skórkę i sok z
pomarańczy. Całość dobrze wyrabiamy. Kiedy ciasto odchodzi już od dłoni, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie.Po tym czasie z ciasta formujemy małe pączki wielkości
orzecha włoskiego. Pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w garnku na głębokim
oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby temperatura
oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 8 sztuk, aby temperatura
oleju nie spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią (ok.4) , obracamy na drugą stronę i pieczemy już bez przykrycia (ok.4min). Dzięki temu pączki nie będą zbyt tłuste. Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (
sok z cytryny i tyle
cukru pudru ile zabierze). Na wierzchu możemy posypać podprażonymi
orzechami włoskimi lub kandyzowaną
skórką pomarańczową.