ßßß Cookit - przepis na · olej rzepakowy do smażenia

· olej rzepakowy do smażenia

nazwa

Wykonanie

Karnawał w nieco innym - zdrowszym wydaniu :) . Polecam, bo smakują rewelacyjnie.
Mini pączki pełnoziarniste orkiszowe
Składniki na ok. 30 mini pączków
· 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 4 żółtka
· 50 g drożdży
· 1 szklanka ciepłego mleka
· szczypta soli
· 1/3 szklanki cukru waniliowego
· 85 g roztopionego masła
· 1,5 łyżki spirytusu
· skórka z 1 pomarańczy
· sok z 1 pomarańczy
Składniki muszą być w temp. pokojowej. Robimy zaczyn- podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Do rozkruszonych drożdży dodajemy 1 łyżkę cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W dużej misce mieszamy resztę mąki, sól, cukier, dodajemy rozczyn, żółtka, masło, spirytus, skórkę i sok z pomarańczy. Całość dobrze wyrabiamy. Kiedy ciasto odchodzi już od dłoni, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie.
Po tym czasie z ciasta formujemy małe pączki wielkości orzecha włoskiego. Pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w garnku na głębokim oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby temperatura oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 8 sztuk, aby temperatura oleju nie spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią (ok.4) , obracamy na drugą stronę i pieczemy już bez przykrycia (ok.4min). Dzięki temu pączki nie będą zbyt tłuste. Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (sok z cytryny i tyle cukru pudru ile zabierze). Na wierzchu możemy posypać podprażonymi orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/01/mini-paczki-penoziarniste-orkiszowe.html