ßßß Cookit - przepis na Ciastka francuskie z kremem chałwowym

Ciastka francuskie z kremem chałwowym

nazwa

Wykonanie

Chałwa i ciasto francuskie to dwie rzeczy, z których można łatwo, szybko i bez większego wysiłku wyczarować pyszności. Tym ciastkom naprawdę ciężko się oprzeć :) .
Składniki:
· płat ciasta francuskiego
· 500- 600 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
· 300 g chałwy waniliowej
· cukier puder do posypania
· owoce do dekoracji- maliny, poziomki
· jajko
Z ciasta francuskiego wykrawamy dowolne ciastka- mogą być to prostokąty z podwójnym rantem ( na kwadracie ciasta układamy drugą warstwę cienkich pasków- rant, który urośnie podczas pieczenia i utworzy w środku zagłębienie, które wypełnimy masą), albo zwykłe ciastka w kształcie np. gwiazdek, które przetniemy na pół i przełożymy kremem. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, termoobieg, aż się zarumienią.
Ser ucieramy z chałwą. Tak przygotowanym kremem nadziewamy ciastka francuskie. Dekorujemy świeżymi owocami, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/11/ciastka-francuskie-z-kremem-chawowym.html